Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt vatuloidaan ja jytkytetään – ”kansankielen kuonakerroksesta” tuli poliitikkojen käyttötavaraa

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Mitä yhteistä on sanoilla jytky, suhmurointi ja vatuloida?

Kaikki ovat politiikassa viime vuosina esiintyneitä sanoja, mutta on niissä muutakin samaa: ne ovat ekspressiivisanoja. Tämä tarkoittaa, että sanan äännerakenne näyttää heijastelevan merkitystä.

Suomen ekspressiivisanastoon kuuluvat muun muassa onomatopoeettiset eli ääntä kuvaavat sanat, kuten kolistelu, rääkyä ja suhina. Lisäksi on niin sanottuja deskriptiivisanoja, joiden rakenne vaikuttaa muulla tavoin kuvailevalta: koheltaa, köntys, rääpäle, vilahtaa.

Alussa mainituista sanoista jytky yhdistynee vahvimmin tiettyyn henkilöön. Muutenkin ilmaisultaan omaleimainen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini käytti sanaa puolueensa noususta vuonna 2011. Kielitoimiston sanakirjan mukaan jytky tarkoittaa jykevää tai isoa taikka jysäystä tai pamausta.

Vatuloinnin eli jahkailun taas nosti sanana päivänpolitiikkaan pääministeri Juha Sipilä (kesk). Suhmuroinnista eli juonittelusta tai mokailusta sen sijaan ovat puhuneet useat eri poliitikot.

Kieleen on syntynyt ekspressiivisanoja halki vuosituhansien. Ne ovat niin yleisiä, ettei joitain edes tahdo tunnistaa alkuperältään ekspressiivisiksi – katsokaa vaikka sanoja kapina ja loiva.

Myöskään jytky, suhmurointi ja vatuloida eivät ole uusia. Niitä on tavattu murteissa jo pitkään. Tällaisten sanojen lisääntyminen päättäjien virallisissakin puheissa tuntuu silti uudelta.

Aikojen saatossa ekspressiivisanoja on pidetty usein rahvaanomaisina. Erityisen ikävästi kävi 1930-luvulla kielentutkija Ahti Rytköselle, jonka väitöskirjaa ekspressiivisanoista ei koskaan hyväksytty: suopeimmatkin professorit luonnehtivat tutkittua sanastoa epämääräiseksi ja tilapäisluonteiseksi, ja jotkut puhuivat jopa ”kansankielen kuonakerroksesta”.

Nykyisin moni tutkija pitää Rytkösen tekemää työtä uraauurtavana.

Useat ekspressiivisanat voi toki katsoa kansankielisiksi. Kun päättäjien puheesta on tullut arkisempaa, tällaisten sanojen viljely saattaa olla yksi keino kosiskella ”kansan syviä rivejä”. Tilapäisyys taas pätee vain joihinkin, vaikka uusia ekspressiivisanoja tulee ja menee.

Myös epämääräisyys vaihtelee. Vilahduksen merkitys lienee tuttu, mutta kun komissaari Jyrki Katainen toivoo Suomen yliopistoihin ”pöhinäkeskuksia”, mitä hän tarkoittaa? Tuskin ainakaan pöhistä-verbin slangimerkitystä: sekaisin oloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat