Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen tulisi kaupoille, ei järvelle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiinalaiset matkailijat tuovat pääkaupunkiseudulle jo enemmän rahaa kuin venäläiset. Vaikka venäläisiä turisteja on enemmän, kiinalainen turisti kuluttaa rahaa kaksi kertaa enemmän kuin venäläinen. Kiinalaisten turistien määrä kasvaa, venäläisten määrä laskee.

Venäjältä Suomeen suuntautuvan matkailun muutokset eivät ole yllättäviä, sillä ruplan heikentyminen ja maan ongelmat länsisuhteissaan ovat luonnollisia selityksiä matkailuinnon hiipumiselle.

Lukemat kertovat kuitenkin melkoisesta muutoksesta Kiinassa. Kiinasta lähtee vuosittain maailmalle matkailemaan yhä enemmän väkeä. Kiinasta tehtiin viime vuonna 109 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Matkalaiset kuluttivat ulkomailla yhteensä 165 miljardia dollaria. Kulutuspotti nostaa kiinalaiset maavertailussa maailman ykkössijalle. Kulutetun rahan määrä kasvoi vuodessa 36 miljardia dollaria ja matkojen määrä 20 prosenttia. Tänä vuonna matkojen määrän odotetaan nousevan jo 120 miljoonaan, ja samalla kasvaa maailmalle jäävän rahan määrä.

Kiinalaiset matkustavat Eurooppaan shoppailemaan. Luksus on lännessä halvempaa kuin Kiinassa. Laskua kutistaa sekin, että yuan on aika vahva ja euro heikentyy.

Luksusta haluavan ykköskohde maailmassa on Pariisi. Le Figaro -lehden (29.1.2015) mukaan kiinalainen turisti kulutti viime vuonna Ranskan-reissullaan keskimäärin 5 400 euroa, josta puolet kului kaupoissa. Helsingin kaupoilla on paljon kirittävää, sillä täällä kulutuspotti jäi 380 euroon.

Suomen ja erityisesti Helsingin kannattaa ottaa erittäin vakavasti meneillä oleva Kiinan muutos. Kiinalaisten kotitalouksien ansiotaso nousee kovaa vauhtia. Kiinan talous siirtyy viennin, teollisuuden ja pienten palkkojen maasta kohti palveluyhteiskuntaa.

Vaikka Kiinan viralliset taloustilastot ovat hieman tulkinnanvaraisia ja osa epäluotettaviakin, niistä pystyy korjauskertoimilla – ottamalla mukaan esimerkiksi muutokset rahtien, luotonannon ja sähkönkulutuksen määrissä – päättelemään, että tuleva talouskasvu on jo siirtymässä palveluiden ja kotimarkkinoiden vastuulle. Teollisuustuotanto on alamäessä. Se on ehkä jyrkemmässä luisussa kuin viralliset tilastot uskaltavat kertoa. Ilman palvelusektorin nousua talouskasvu hidastuisi paljon voimakkaammin kuin nyt tapahtuu.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Kiinassa kansantuote asukasta kohden on edelleen alhainen, kuluttava ja matkusteleva keskiluokka kasvaa. Valtiollinen johto tekee tälle ryhmälle tilaa taloutta ja rahamarkkinoita uudistavilla ratkaisuillaan. Keskiluokka ja johtajat näyttävät pitävän edelleen kunniassa Kiinan ”yhteiskuntasopimusta”. Sen voisi tiivistää siten, että kommunistisen puolueen yksinvaltainen johtajuus hyväksytään, jos se johtaa elintason nousuun.

Toisin kuin usein kuvitellaan, Kiinan suorat sijoitukset Eurooppaan ovat melko vähäisiä. Suomeen kiinalaissijoituksia ei ole osunut oikeastaan lainkaan. Kiinalaisista sijoituksista noin 70 prosenttia menee Aasiaan.

Vuolain rahavirta Kiinasta Eurooppaan tulee turismista. Tämän ison ja kasvavan markkinan moni taantumassa kituva maa on huomannut. Kiinalaisille tarjotaan höllennyksiä viisumikäytäntöihin, uusia lentoyhteyksiä ja erityispalveluja kohteissa.

Suomelle ja Helsingille kiinalaisturismin rahavirrat olisivat tärkeitä. Mutta ongelma on kohtaanto: Suomi tarjoaa edelleen puhdasta luontoa ja autereista rauhaa. Kiinasta matkoille lähtevät ovat yhden lapsen politiikan lapsia – ihmisiä, jotka ovat nuoria ja hyvin koulutettuja. He eivät kaipaa järven rannalle vaan ostoksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat