Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n oli varjeltava tekojaan ja puheitaan haalistumiselta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos Euroopan keskuspankin tekojen onnistumista mittaa sillä, miten EKP on täyttänyt mandaattinsa ykköskohdan – hintavakauden ylläpitämisen –, pankki on epäonnistunut. Inflaatio on kroonisesti alle kahden prosentin tavoitetason.

Jos taas panee euroalueen talouden päätoimijat kisaamaan siitä, kuka on parhaiten pitänyt Euroopan taloutta hengissä taantumavuosina ja kriisin hetkinä, EKP pärjää kisassa oikein hyvin.

EKP päätti torstaina laskea liikepankkien keskuspankkikorkoa yhä enemmän miinukselle ja jatkaa sekä laajentaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa, kunnes inflaatiotavoite lähestyy. Ohjauskorot jätettiin entiselleen.

Keskuspankki pyrkii työntämään yhä enemmän rahaa markkinoille ja toivoo, että osa rahasta menee reaalitaloutta vauhdittamaan. Jos menee, se tuo kasvua ja ennen pitkää vauhdittaa inflaatiota.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed onnistui rahapoliittisessa keventämisessä, ja pankki siirtyy talouden elpyessä kohti korkojen nostoa. Euroalueella talouden edistäminen on kuitenkin joukkuelaji. Tätä faktaa Euroopassa hellitään puheissa, mutta toteutetaan heikosti käytännössä. Fedillä oli se etu, että kansallinen talouspolitiikka toimi talouden matalasuhdanteessa saumattomasti keskuspankin rinnalla. Sellaista luksusta EKP:llä ei ole.

Pääjohtaja Mario Draghi korosti torstaina, että jos pankin työnnöstä kaipaa apua, rakenteellisia uudistuksia ja kasvuhakuista talouspolitiikkaa pitäisi tehdä euromaissa nykyistä tarmokkaammin.

Keskuspankki on joutunut rajalle, jossa yksimielisyyttä on vaikea ylläpitää. Torstain ratkaisutkaan eivät olleet yksimielisiä. Draghi kertoi kevennysten jatkuvan, koska ne tehoavat. Euroalueella on valtioita, joissa raha ei kunnolla voitele taloutta, ja Suomen kaltaisia maita, jotka hyötyvät, jos euro halpenee. Mutta erityisesti Saksassa epäillään rahatyönnön riskien kasvavan jo yli sen tehon. Saksa ei ole enää yksin.

Olipa rahalla työntämisestä näyttöjä eli ei, EKP:n oli kirkastettava aiemmin sovittuja, markkinoiden silmissä haalistuvia rahapolitiikan ratkaisuja ja Draghin puheita. Tämä kirkastaminen olisi tosin uskottavampaa, jos pankki olisi ratkaisuissaan yksimielinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat