Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuetaan tuilla tukien tukia

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Jos markkinoiden toimintaa aikoo ohjata tuilla oikeaan suuntaan, tukia sommittelevan tulisi olla tarkka. Selvänäkijän kyvyistäkin olisi etua.     Huonosti mitoitettu tai vinoon ohjaava tuki vaatii kohta uuden tuen. Ja se taas uuden. Silloin tuilla saavutettu etu devalvoituu ja hinta nousee. Näin saattaa käydä tuulivoimatukien kanssa.

Suomi päätti vuosia sitten, että fossiilisten energianlähteiden käyttöä vähennetään sähköntuotannossa. Maamme asettui EU:n energiapolitiikan suuntaviivojen mukaiseen asentoon. Fossiilisten energianlähteiden tilalle haluttiin muun muassa tuulivoimaa. Sen rakentamiseen kannustettiin erityisesti syöttötariffeilla.

Maailma kuitenkin muuttui energiavalintojen alla. Sähkön kulutuksen kasvu tyssäsi taantumassa. Ruotsi päätti sulkea ydinvoimalansa ja kasvattaa tuetun tuulisähkön määrää. Vesivoimaa on riittänyt.

Sähkön hinta lähti laskuun Pohjoismaissa. Energia-alan asiantuntijoiden mukaan tästä seuraa, että sähkön hinta laskee lähivuosina selvästi. Tämä ei ole pelkästään hyvä uutinen. Vaikka kuluttaja osan alennuksesta ulosmittaisikin, yhteiskunta – eli lopulta kuluttaja – maksaa runsaat tuulituet.

Tuet ovat jo paljon markkinahinnan yläpuolella. Investoinnit muuhun tuotantoon ovat hyytyneet, koska niistä ei saa enää tuulen rinnalla kannattavia.

Tästä voi koitua uusi lasku. Kun meiltä poistuu hiili- ja öljyvoimaloita sähköntuotannosta, hätätilanteessa on yhä vähemmän nopeasti käynnistettävää säätövoimaa. Tuontia ei paljon enempää voi lisätä. Sähköä ei voi säilöä. Aina ei tuule. Pitää luoda huoltovarmuusreservejä. Ja kukapa markkinaehtoinen toimija sellaista tekisi – pitäisi kannattamattomiksi valahtaneita voimaloita odottelemassa, josko niitä joskus tarvittaisiin.

Hallitus päättää lähiaikoina, luodaanko reservit yhteiskunnan kustannuksella. Esimerkiksi niin, että hallitus pyytää tarjouksia tietyn suuruisesta sähkön reservituotannosta, jota ei saisi ottaa käyttöön kuin hätätilassa. Se yhtiö, joka lupaa tehdä hätävaran halvimmalla, saa pitkäaikaisen diilin. Ja kuluttajat maksavat tästä kymmeniä miljoonia vuodessa.

Toinen vaihtoehto on, että reservejä ei luoda. Sähkö riittää kyllä normaalioloissa. Mutta kuten moni suomalainen toisinaan huomaa, normaaliolojen kriteerit sähkönsaannissakin täyttyvät parhaiten aurinkoisena kesäpäivänä.

Jos sähkö todella joskus loppuu, talouden rattaat pysähtyvät. Ja se vasta kallista olisi – kuluttajalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat