Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton ja Venäjän puheyhteys elpyy

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kommentit poliittisten yhteyksien palauttamisesta Venäjään ovat muuttuneet Natossa loppuvuodesta myönteisemmiksi kuin ne ovat olleet kertaakaan aiemmin Ukrainan kriisin aikana. Poliittisen yhteydenpidon palauttamista viriteltiin Naton ministerikokouksessa Brysselissä tiistaina ja keskiviikkona.

Taustalla kuuluu kuitenkin myös jäsenmaiden linjaeroja siinä, miten Venäjän kanssa voi edistää yhteistyötä Syyriassa samalla, kun Venäjän johtamat asevoimat jatkavat Ukrainan horjuttamista.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier korosti Brysselissä tarvetta availla puolitoista vuotta kiinni olleita kommunikaatiokanavia. Hän sai julkista tukea Yhdysvaltain ulkoministeriltä John Kerryltä.

Lopulta 28 jäsenmaata päättivät tarvitulla yksimielisyydellä, että Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg voi ryhtyä selvittämään Naton ja Venäjän poliittisten yhteyksien elvyttämistä.

Stoltenberg on entinen Norjan demarihallituksen pääministeri. Hän on jo aiemmin korostanut tarvetta pitää kanavat auki Venäjän kanssa. Keskiviikkona Stoltenberg lisäsi, että Naton kannalta poliittinen yhteys Venäjään – eli Naton ja Venäjän neuvoston toiminta – ei ole missään vaiheessa ollut muodollisesti poikki, vaikka käytännön sotilaallinen yhteistyö Venäjän kanssa on ja pysyy katkaistuna.

Naton ja Venäjän neuvosto ei kuitenkaan ole kokoontunut kertaakaan lähettilästasolla sotatoimien jatkuessa Itä-Ukrainassa. Kyseessä olisi selvä linjanmuutos.

Venäjä-suhteiden arviointi on Natossa hyvin samankaltaista kuin EU:ssa. Paikalla ovat pääosin samat maat. Merkittävin ero on, että Natossa ovat mukana myös Yhdysvallat ja Turkki, joka on Syyrian rajanaapuri ja viime päivinä Venäjän propagandavyörytyksen uusi pääkohde. Presidentti Vladimir Putin lupasi torstaina yhä uusia vastatoimia sen vuoksi, että Turkki pudotti Venäjän hävittäjän Syyrian-vastaisella raja-alueellaan 24. marraskuuta.

Venäjän ja Naton suhteet eivät olleet hyvät myöskään ennen Venäjän ja Ukrainan kriisin puhkeamista sotatoimiksi.

Yksi Putinin lukuisista perusteluista Ukrainalle kuuluvan Krimin haltuunotolle oli tarve estää alueen joutuminen Naton tukikohdaksi. Sellaista uhkaa ei todellisuudessa ollut. Ukrainan jäsenyydelle oli Natossa ennen kriisiä vielä vähemmän tukea kuin nyt.

Yhteyksiä Naton ja Venäjän välillä oli kuitenkin hämmästyttävän paljon. Käytännön yhteistyön katkaisemisen myötä katkesi läntisen sotilasjohdon mahdollisuus saada suoraa tietoa Venäjän sotilasjohdon ajattelusta. Sotilaiden puheyhteyksiä on jo palautettu, ja nyt samaa siis harkitaan poliittisella tasolla.

Epäilijät Natossa näkevät poliittisten yhteyksien palauttamisen Venäjään kaltevana pintana, joka johtaa Venäjän toimien hyväksymiseen Ukrainassa.

Taustalla varmasti on kriisiväsymystä ja kahdenkeskisiä Venäjä-suhteita. Monelle eteläiselle jäsenmaalle Syyrian sota on lisäksi ilmeisempi talouden ja turvallisuuden uhka kuin sotatoimet Luhanskissa ja Donetskissa.

Naton ja EU:n piirissä ei ainakaan toistaiseksi kuitenkaan ole riittävää kannatusta eikä perusteluja vaihtokaupalle, jossa Venäjän yhteistyö Syyriassa ostettaisiin Ukrainan kustannuksella. Syyria-neuvottelujen pitää koskea toimia Syyriassa ja ennen kaikkea presidentti Bashar al-Assadin asemaa.

Poliittiset neuvottelut Venäjän kanssa ovat myös eri asia kuin pakotteet, jotka on kohdistettu Venäjään Ukrainan kriisissä. Ne perustuvat tilanteeseen Ukrainassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat