Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-suhteen syventäminen ei vedonnut tanskalaisiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ollako vai eikö olla läheisemmässä suhteessa Euroopan unioniin – siitä oli kyse Tanskan torstaina järjestetyssä kansanäänestyksessä. Äänestäneistä 53 prosenttia vastasi ”ei”.

Tämä tarkoittaa enemmistön tanskalaisista haluavan, että Tanskan pitää säilyttää nykyinen oikeutensa pysyä osittain EU:n ylikansallisen lainsäädännön ulkopuolella.

Kyseessä oli jo seitsemäs kansanäänestys Tanskan EU-suhteesta. Tanskalaiset ovat aiemmin muun muassa hylänneet eurojäsenyyden vuonna 2000 ja Maastrichtin sopimuksen vuonna 1992.

Äänestystulos on tappio Tanskan pääministerille Lars Løkke Rasmussenille, joka olisi halunnut ottaa käyttöön kaikkiaan 22 EU:sta lähtöisin olevaa oikeus- ja sisäasioita koskevaa lakia. Tanska olisi vastaisuudessa voinut myös valita tapauskohtaisesti, mihin oikeus- ja sisäasioiden lainsäädäntöön se haluaa osallistua.

Käytännössä ei-äänten voitto tarkoittaa muun muassa ongelmia suhteessa Euroopan poliisivirastoon Europoliin, joka avustaa EU-maiden viranomaisia kansainvälisen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Tanska joutuu nyt neuvottelemaan erillissopimuksen, jotta se voi olla viraston toiminnassa mukana.

Äänestyksestä päätettiin elokuussa, jo ennen pakolaiskriisin kärjistymistä ja Pariisin terrori-iskuja. Hallituksen kannalta ajoitus ei olisi voinut olla huonompi. Syksyn tapahtumien takia monille tanskalaisille äänestyksestä ei tullut kannanotto sisä- ja oikeusasioihin, vaan ylipäätään Tanskan EU-suhteeseen.

Tanska on pysytellyt pakolaistilanteessa ulkokehällä jo nyt – maa ei esimerkiksi ole mukana kiintiöjärjestelmässä, jolla turvapaikanhakijoita on tarkoitus ohjata jäsenmaihin. Osa tanskalaisista pelkäsi, että syvempi suhde unioniin johtaisi pakolaismäärien kasvuun, ja maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue hyödynsi pelkoa surutta.

Tanskan halu pysyä EU:n ytimien ulkopuolella noteerattaneen ainakin Britanniassa, jonka kansanäänestys EU-jäsenyydestä lähenee. Eurooppalaisen yhteistyön edut eivät juuri nyt näytä houkuttelevilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat