Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan ja Venäjän liitto Isisiä vastaan on hauras

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pariisin marraskuiset terrori-iskut olivat Ranskan tuhoisimmat väkivallanteot toisen maailmansodan jälkeen, ja ne vaikuttavat väistämättä maan ulkopolitiikkaan.

Iskujen jälkeen presidentti François Hollande ilmoitti, että Ranskan tärkein tavoite Syyriassa on nyt Isisin tuhoaminen. Sitä varten Hollande kaipasi yhteistä Isisin-vastaista rintamaa, ”suurta koalitiota”, johon Venäjäkin kuuluisi.

Vaikka Ranska ja Venäjä ovat sopineet joidenkin ilmaiskujensa koordinoimisesta Syyriassa, maiden välinen yhteistyö on haurasta ja rajallista. Missään tapauksessa maat eivät ole nyt muodostamassa pysyvää ja kattavaa liittolaissuhdetta.

Kreml halusi muutenkin lähentyä länsivaltoja Syyrian kysymyksessä, joten Venäjä tarttui heti Ranskan tarjoamaan tilaisuuteen. Pariisin iskujen jälkeisellä viikolla Ranskan ja Venäjän sotilasjohtajat tapasivat ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Venäjä oli liittänyt Krimin niemimaan itseensä.

Presidentti Vladimir Putin määräsi Venäjän Välimerellä olevat sotalaivat tekemään yhteistyötä Ranskan alusten kanssa. Lisäksi Hollande ja Putin sopivat Isisin-vastaisten iskujen koordinoimisesta erityisesti tiedustelutietoja vaihtamalla. Sopimuksen mukaan iskuja ”vältettäisiin kohdistamasta alueen niihin joukkoihin, jotka ovat itse valmiit taistelemaan Isisiä vastaan”.

Ranska ja Venäjä näyttävät olevan valmiita siirtämään toistaiseksi syrjään Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa ja Syyrian oppositiota koskevat erimielisyytensä. Ranska on nähnyt Venäjän maana, jolla on päättäväisyyttä sotilaalliseen väliintuloon. Lisäksi Venäjä saattaisi pystyä vaikuttamaan al-Assadiin ja Iraniin diplomaattisesti, kun neuvotellaan Syyrian poliittisesta ratkaisusta. Venäjäkin ilmoitti, että maa on valmis kohdistamaan iskunsa nimenomaan Isisiä vastaan.

Yhteistyöstä annettujen lausuntojen sanamuodoissa on kuitenkin varauksia, jotka antavat sekä Ranskalle että Venäjälle mahdollisuuden perääntyä tarpeen vaatiessa.

Yhteistyö, johon Hollande ryhtyi osittain sisäpoliittisen paineen vuoksi, on jo törmäämässä diplomaattisiin ja alueellisiin realiteetteihin. Retoriikassa on tapahtunut paljastava muutos: ”koalition” sijaan Ranska puhuu ”koordinaatiosta”.

Ranskan ja Venäjän Syyriaa koskevan kumppanuuden rajat tulevat vastaan ennemmin tai myöhemmin, koska maiden strategiset näkymät ja pitkän aikavälin tavoitteet ovat pitkälti ristiriidassa.

Puutteet asevoimien yhteistoimintakyvyssä vaikeuttaisivat mahdollisia yhteisiä sotatoimia. Eikä Ranskalla ja Venäjällä ole yhteistä liittolaista, jonka joukot olisivat mukana ratkaisevassa Isisin joukkoja vastaan käytävässä maataistelussa.

Ranskan ja Venäjän alueelliset liittolaissuhteet sopivat huonosti yhteen: Ranska on solminut läheisiä suhteita Persianlahden monarkioihin, ja Venäjä puolestaan laskee Iranin varaan. Viimeistään Turkin ilmavoimien Syyrian-vastaisen rajan lähistöllä ampuman venäläishävittäjän tapaus on tällä erää kuopannut toiveet ”suuresta koalitiosta”.

Ranskan ja Venäjän välillä on yhä suuri näkemysero Syyrian konfliktin luonteesta ja sen mahdollisesta ratkaisusta. Ranskan mielestä kyseessä on sisällissota, johon al-Assadin kovaotteinen hallinto on suoraan syyllinen. Venäjän mukaan konfliktin taustalla on sunnivaltioiden epäonnistunut yritys kaataa al-Assadin hallinto jihadistien välityksellä.

Ranskalle al-Assad on osa ongelmaa, mutta Venäjä näkee hänet vieläkin osana ratkaisua. Vieraillessaan Moskovassa Hollande toisti aiemman kantansa, jonka mukaan al-Assadilla ei ole poliittista tulevaisuutta Syyriassa. Putin vastasi, että asiasta päättää Syyrian kansa. Ranska ei ilmeisesti ole muuttanut näkemystään al-Assadin kohtalosta: ongelman käsittelemistä on vain lykätty.

Itä-Ukrainan tilanne jää nyt Ranskan ulkopolitiikassa taka-alalle. Hollande varoo silti niputtamasta Syyriaa ja Ukrainaa yhteen, eikä Ranska aio uhrata Ukrainan asiaa tehdäkseen yhteistyötä Venäjän kanssa.

Ranska on pannut diplomaattisen maineensa likoon osallistumalla Minskin sopimusten valmisteluun. EU uusinee pian Venäjä-pakotteensa puoleksi vuodeksi, koska sopimusehtoja ei ole täysin noudatettu.

Viime viikolla ranskalaiset merivalvontakoneet auttoivat Britannian sotavoimia jahtaamaan venäläistä sukellusvenettä Skotlannin edustalla. Tämä on vahva muistutus siitä, että Ranska ei ole tehnyt liittolaissuhteissaan äkkikäännöstä.

David Cadier

Kirjoittaja on vieraileva vanhempi

tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat