Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus teki taas hätiköidyn päätöksen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaleva ruoskii tuoretta asetusta, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismääriä korotetaan 30 prosenttia ensi vuoden alussa.

”Korotus on ennätyksellisen suuri ja sen vaikutukset kohdistuvat etenkin pienituloisiin ja paljon sairastaviin kansalaisiin. Tämän vuoksi on käsittämätöntä, ettei korotuksen vaikutuksista tehty kattavaa asiantuntija-arviota eikä sitä viety eduskunnan käsittelyyn, vaan hallitus tyytyi esittelymuistion varsin ylimalkaiseen toteamukseen toimeentulotuen menojen mahdollisesta kasvusta korotuksen takia.”

”Korotus ei tule automaattisesti, vaan palvelumaksuissa päätösvalta on kunnilla ja kuntayhtymillä. – – Pallon heittäminen kunnille on raukkamaista. Useat kunnat ovat niin suurissa vaikeuksissa taloutensa kanssa, ettei niille jää muuta vaihtoehtoa kuin kerätä rahaa sieltä, mistä sitä on vähänkin saatavissa.”

”Korotuksiin sisältyy myös aikapommi, sillä todennäköisenä pidetään, että jotkut eivät varojen puutteessa hakeudu ajoissa terveydenhuollon palveluihin. Näin sairaudet pahenevat, ja myöhempi palveluiden tarve vaatii raskaampia ja kalliimpia hoitoja.”

”Hallitusta on moitittu päätösten hätiköidystä ja heikosta valmistelusta. Palvelumaksumuutos on yksi tällaisten joukossa.”

Turun Sanomat toteaa, että Euroopan keskuspankki oli torstaina tekemissään päätöksissä varovaisempi kuin markkinoilla odotettiin.

”Rahan tarjonnan lisäämisen ja inflaation hienoisen vauhdittamisen toivotaan puskevan vauhtia kulutukseen ja investointeihin.”

”Onnistuuko EKP vauhditustavoitteessaan, on eri asia. Velkaantuneet yritykset eivät välttämättä uskalla investoida eivätkä ottaa uutta lainaa. Talouden epävarmuus hillitsee kuluttajia. Rakennemuutos ja taantuman jäljiltä vapautunut kapasiteetti pitävät osassa euroaluetta huolen, ettei investointitarvetta ole.”

”Valuutan heikkeneminen lisäisi euroalueen kilpailukykyä suhteessa dollarimaihin. –– Osa tuontihinnoista nousisi. Heikkenemisestä on haittansa myös Aasian markkinoilla. Se voi silti olla euroalueelle tehokkaampi piriste kuin EKP:n torstainen paketti.”

”Globaalin turvallisuuspolitiikan vakauttaminen palvelisi euroaluetta erityisen hyvin.”

Hämeen Sanomat uskoo EKP:n historiallisen löysän rahapolitiikan jatkuvan vielä pitkään.

”Asuntovelkaiselle suomalaiselle Euroopan keskuspankin uusilla poikkeustoimilla on korkeintaan marginaalinen merkitys, jos sitäkään.”

”Korot ovat jo huippuhalpoja, ja yleiseurooppalaista elvytystä enemmän Suomen talouskurimukseen vaikuttavat nyt omat kansalliset päätöksemme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat