Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsenäisyyspäivänä on syytä iloita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itsenäisyyspäivän vietossa on jotain hyvin suomalaista: tunnelma on hiljainen, melankolinen ja harras. Kaksi miljoonaa ihmistä kokoontuu illalla katsomaan televisiosta Linnan juhlia. Ikkunoissa palavat kynttilät.

Kun ylioppilaiden soihtukulkue marssii alkuillan pimeydessä Hietaniemen hautausmaalta Senaatintorille, kyseessä ei ole karnevaali vaan pikemminkin hartaushetki, jolla kunnioitetaan menneiden sukupolvien uhrauksia isänmaan itsenäisyyden puolesta.

Itsenäisyyspäivänä on syytä osoittaa kunnioitusta Suomen rakentajille. Mutta samalla voisi myös reippaammin iloita itsenäisyydestä.

Erityisesti juuri tänään, kun Suomi hiljentyy viettämään 98-vuotista itsenäisyyttään syvässä synkkyydessä. Talous supistuu, eikä uutta nousua ole näköpiirissä. Pitkäaikaistyöttömyys pahenee. Suomeen tulee ennennäkemätön määrä pakolaisia. Turvallisuuspoliittinen tilanne on kiristynyt. Eurooppaan on levinnyt terrorin uhka ja pelko.

Samalla yhteiskunnallinen tilanne on Suomessa kärjistynyt huolestuttavasti. Keskustelusta on tullut huutamista, konsensus on murentunut riitelyksi. Politiikka on rikkonaista, ja työmarkkinoilta on kadonnut sopimisen kyky.

Vaikka uutiset ovat päivästä toiseen huonoja, silti on syytä myös iloita. Suomessa on moni asia edelleen kaikesta huolimatta erittäin hyvin.

Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista. Viime vuonna bruttokansantuote asukasta kohden oli 49 541 euroa.

Suomi on järjestään kärkipaikoilla kansainvälisissä raporteissa, joissa verrataan esimerkiksi koulutusta, tasa-arvoa, kielitaitoa, korruption vähäisyyttä, alhaista lapsikuolleisuutta, kilpailukykyä, ympäristön tilaa, lasten hyvinvointia ja myös onnellisuutta.

Nyky-Suomi on vauras hyvinvointivaltio, mikä on ihme, kun muistaa, miten heikoista lähtökohdista Suomi itsenäistyi 98 vuotta sitten.

Vuonna 1917 Suomessa oli 3,1 miljoonaa asukasta, joista valtaosa oli hyvin köyhiä. Suomi oli maatalousmaa, jonka teollistuminen oli alussa.

Suomen itsenäistyessä tuhannesta elävänä syntyneestä vauvasta yli sata kuoli alle vuoden ikäisenä. Viime vuonna luku oli 2,2. Vuonna 1917 syntyneellä pojalla oli elinaikaa keskimäärin 43 vuotta, tytöllä 49 vuotta. Nyt syntyvällä poikalapsella on tilastollista elinikää noin 78 vuotta, tytöllä 84.

Lähes kaikki aikuiset osasivat lukea vuonna 1917, mutta kirjoitustaidon kanssa oli vähän niin ja näin. Luku- ja kirjoitustaitoisia oli 70 prosenttia väestöstä.

Pahinta oli silti tietenkin se, että heti itsenäistymisen jälkeen Suomessa puhkesi verinen kansalaissota, jossa kuoli noin 37 000 ihmistä. Sota jätti syvät haavat, jotka arpeutuivat vasta pari vuosikymmentä myöhemmin talvisodan ihmeen seurauksena.

Monen suomalaisen itsenäisyyspäivän viettoon kuuluu myös Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan katsominen. Se tulee tänäänkin Yle Teemalta.

Jatkosota kuuluu tietysti keskeisenä osana suomalaisten historiakuvaan. Sotien jälkeen syntynyt kansallinen yhteisymmärrys mahdollisti Suomen jälleenrakennuksen, jonka pohjalle nykyinen hyvinvointi on syntynyt. Silloin tehtyä yhteiskuntasopimusta ei pitäisi täysin haudata.

Jälleenrakennuksen ajan kansalliseen yhtenäiskulttuuriin ei ole enää paluuta. Nyky-Suomi on monikulttuurinen ja kansainvälinen maa, jonka hyvinvointia ei rakenneta käpertymällä sisäänpäin. Silti pieni maa tarvitsee edelleen kansallista yhteisymmärrystä selvitäkseen isoista ongelmistaan.

Sekä ripauksen iloa. Synkkyyteen vaipumalla ei Suomea pelasteta.

Oikaisu 6.12.2015 kello 12:40: Kansalaissodassa kuoli noin 37 000 ihmistä eikä 95 000, kuten artikkelissa aikaisemmin virheellisesti kerrottiin. 95 000 on vuonna 1918 kuolleiden kokonaisluku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat