Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuplajuusto veroedulla joutui komission syyniin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan komissio ilmoitti torstaina selvittävänsä, onko pikaruokayhtiö McDonald’s saanut Luxemburgissa liian ystävällistä verokohtelua.

Komissio kovistelee jo neljättä tunnettua amerikkalaisyhtiötä yhtiöverojen välttelystä. Kahvilayhtiö Starbucksin todettiin jo saaneen Hollannissa valikoivia etuuksia. Tutkinnassa ovat edelleen Applen Irlannissa ja Amazonin Luxemburgissa saamat veropäätökset.

Komission mukaan McDonald’sin franchising-yhtiö Luxemburgissa ei ole maksanut saamastaan voitosta käytännössä lainkaan yhtiöveroa Luxemburgissa eikä myöskään Yhdysvalloissa vuodesta 2009 lähtien. Komissio tutkii, tulkitsivatko Luxemburgin veroviranomaiset kaksinkertaista verotusta koskevaa sopimusta yhtiön kannalta liian suotuisasti.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin mukaan verosopimusten tarkoitus on kaksinkertaisen verotuksen välttäminen, ei suinkaan kaksinkertainen verottamatta jättäminen.

Suomessakin franchising-yrittäjät pitävät valtaosaa McDonald’sin ravintoloista. He maksavat yhtiölle rojalteja markkinointipalveluista ja oikeudesta käyttää tuotenimeä.

McDonald’s on ohjannut eurooppalaisten ja venäläisten franchise-ravintoloidensa kaikki rojaltit Luxemburgiin. Esimerkiksi vuonna 2013 Luxemburgin yhtiö teki voittoa yli 250 miljoonaa euroa.

Sekä EU että teollisuusmaiden järjestö OECD ovat aivan oikein ottaneet yritysten aggressiivisen verosuunnittelun huomion kohteeksi. Julkista painetta puuttua asiaan on lisännyt se, että kansalaisjärjestöt ja tiedotusvälineet ovat eri puolilla Eurooppaa selvitelleet yritysten tapoja minimoida verotustaan.

OECD kertoi torstaina, että yhtiöverojen tuotto on laskenut viime vuosina kaikissa OECD-maissa. Samalla verotaakka on siirtynyt yhä enemmän kansalaisille niin kiristyneinä tuloveroina kuin arvonlisäveron korotuksinakin.

Osa tästä kehityksestä voi johtua yritysten verotettavien voittojen pienenemisestä, mutta osa johtuu myös verosuunnittelusta. Se koettelee ihmisten käsitystä oikeudenmukaisesta taakanjaosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat