Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi vaikenee seksuaalisesta häirinnästä ja tottuu pahoihin asioihin – siksi niistä pitää puhua

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Uutiset raiskauksista käynnistivät myös keskustelun siitä, kuinka yleistä naisten seksuaalinen häirintä on Suomessa. Tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa lukemattomat naiset ovat avanneet kokemaansa: epäasiallista koskettelua, huutelua, seksitarjouksia, seuraan lyöttäytyviä ahdistelijoita. Yleensä ensimmäiset tällaiset kokemukset ovat lapsuudesta.

Ikävät kokemukset ovat yhteisiä eri sukupolvien naisille, mutta yhteistä on myös se, ettei kokemuksista ole lapsena kerrottu yhdellekään aikuiselle. Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeessa selvisi, ettei suuri osa nuorista edelleenkään kerro seksuaalisen väkivallan kokemuksista kenellekään. Todennäköisemmin puhutaan ystävälle kuin aikuiselle.

Aikuiselle kertominen ei tule lapselle välttämättä mieleenkään, sillä hänellä ei ole sanoja tapahtuneelle. Sellaisen tilanteen keskipisteeksi joutuminen hävettää, vaikkei osaa sanoa, miksi. Hävettävistä asioista on vaikea puhua.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneiden lasten parissa työskentelevän tuttavani mukaan lapsille pitäisi puhua kotona ikätasonsa mukaisesti oman ruumiin koskemattomuudesta tarhaiästä lähtien.

Koululaisille pitäisi puhua seksuaalisen väkivallan olemassaolosta, jotta he oppivat tunnistamaan vaikeita asioita. Vain puheen kautta syntyy ennakoivaa ymmärrystä siitä, mikä ei ole sallittua, ja tunne, että tästä voi ja pitää puhua aikuiselle. Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret eivät aina edes tunnista joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Tuttavani mukaan ajatus tuntuu hurjalta useimmista vanhemmista. Miten puhua lapselle asiasta, jota ei hänen maailmassaan ole olemassa? Paitsi että todennäköisesti on. Jos ei nyt, niin myöhemmin. Joko häneen itseensä tai kaveriin kohdistuneena.

THL:n tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan yli viidennes ammatillisen oppilaitoksen tytöistä, 15 prosenttia lukiolaisista ja yli joka kymmenes peruskoulua käyvä tyttö on kohdannut vastentahtoista koskettelua, seksiin painostamista tai pakottamista, tai hänelle on tarjottu maksua seksistä. Seksuaalista väkivaltaa kohdistuu myös poikiin.

Lapsi tottuu kaikkeen, sanotaan. Valitettavasti se pätee myös tähän. Lapsi ei tarvitse kovin montaa kouraisua takapuoleen, häirintäviestiä tai seksitarjousta ennen kuin omassa päässä syntyy ajatus siitä, että tällaista tämä vain on. On aikuisten tehtävä opettaa, että tällaista tämän ei vain pidä olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat