Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset vahvuudet ovat koetuksella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

KARJALAINEN pohti itsenäisyyspäivänä suomalaisuuden ja isänmaallisuuden merkitysten muuttumista, kun muiden muassa taantuma, maahanmuutto ja yhteiskunnalliset levottomuudet sekä myös kansainväliset kriisit muokkaavat jokaisen tapaa hahmottaa maailmaa ja omaa suomalaisuuttaan.

”Suomalaisuuden parhaimpiin arvoihin on aina kuulunut sovinnonhaku, ja tämä arvo on viime vuosina joutunut uhatuksi. Poliittinen kielenkäyttö on koventunut epäsuomalaisella tavalla, ja etenkin sosiaalisessa mediassa suomalaisten ajatustenvaihto on usein kaikkea muuta kuin aitoa ajatustenvaihtoa.”

”Tämä pyrkimys sovintoon ja samalla supisuomalainen periaate, ettei kaveria jätetä, näyttää unohtuneen nyt myös perinteisessä suomalaisessa kolmikantayhteistyössä.”

”Onneksi niin poliittisilla päättäjillä kuin työmarkkinajohtajillakin on vielä aikaa näyttää, ettei tämä pidä paikkansa.”

”Perinteistä suomalaisuutta on myös suvaitsevaisuus, joka sekin on nyt koetteilla. Aiempia vuosia selvästi laajamittaisempi turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen herättää levottomuutta.”

”Itsenäisen kansakunnan itsetunnon pitää olla niin vahva, että se ei koe tätä suomalaisuuden uhkana vaan ymmärtää hädänalaisten auttamisen tärkeyden.”

Keskisuomalainen on tyytyväinen, etteivät suomalaisilta tiukkaa yhdenmukaisuutta vaatineet ole onnistuneet vaatimuksissaan.

”Sodat kokeneiden ihmisten asema korostuu oikeutetusti puhuttaessa suomalaisuudesta ja maan itsenäisyydestä. Itsenäisyyspäivänä Suomi kääntyy katsomaan 1930–1940-lukujen kohtalonvuosiin. Ne olivat Suomen kannalta ratkaisevan tärkeitä.”

”Samalla on muistettava, että Suomi on muutakin. Jokaisella suomalaisella on oma osansa kansakunnan tarinassa. Suomalaisuuteen on ajoittain yritetty sisällyttää tiukkaa yhdenmukaisuuden vaatimusta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Onneksi. Kansalaiset ovat ja saavat olla erilaisia.”

”Suomi on monta kertaa historiassaan joutunut selviytymään vaikeuksista ja sopeutumaan. Helppoa ei ole nytkään.”

”Samalla on aihetta katsoa taaksepäin, ei kuitenkaan vanhoja virheitä etsien. Taaksepäin on katsottava, jotta huomaamme sen, kuinka aikaisemmin on selvitty. Vastaus on selkeä: yhdessä ja yhteistyöllä.”

”Niin kuin ihmisillä myös Suomella on ikäkriisinsä. Satavuotispäivän lähestyessä eletään erilaista aikaa kuin koskaan aiemmin.”

”Ikäkriisiin liittyy ajatus oman identiteetin ja päämäärien tarkistamisesta. Sitä tehdään nyt myös Suomessa.”

”Suunnan tarkistaminen on tehtävä niin kuin aikaisemminkin, yhdessä ja toisiamme kuunnellen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat