Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmar on ottanut valtavan loikan kohti demokratiaa, Thaimaassa suunta on päinvastainen

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Innostus oli silmiinpistävää Myanmarissa marraskuussa, kun maassa pidettiin ensimmäiset lähes vapaat vaalit vuosikymmeniin. Kaikkialla näkyi, että kansalla oli kova halu vaihtaa hallinto äänestämällä.

Suurimmassa kaupungissa Yangonissa oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puhetilaisuus keräsi noin satatuhatta kuulijaa. Suu Kyin puolueen NLD:n kannatuksesta kielivät myös puoluetunnukset ja Suu Kyin kuvat, joita oli autoissa, kodeissa ja ihmisten paidoissa.

Ihmiset kannattivat oppositiota aivan avoimesti. Se oli uutta maassa, joka vasta joitakin vuosia sitten oli suljettu sotilasdiktatuuri.

Vaikka sotilasjuntta yhä roikkuu vallan syrjässä, entiseen verrattuna Myanmar on ottanut valtavan loikan kohti demokratiaa. Kansa äänesti NLD:lle jytkyn, jonka ansiosta puolue sai valtaa.

Myanmarin kenraalien on arveltu saaneen idean komennon löysäämiseen muista Kaakkois-Aasian maista, jotka ovat luopuneet diktatuurista. Naapurissa esimerkiksi Thaimaa oli vaurastunut talouskasvusta, josta Myanmar jäi osattomaksi paljolti diktatuurinsa takia.

Thaimaassa pitkä sotilasvalta muuttui kansanvallaksi 1990-luvulla. Kehitys näytti niin lupaavalta, että tarkkailijajärjestö Freedom House luokitteli Thaimaan vapaaksi maaksi vuonna 1999.

Demokratia ei kuitenkaan ole juna, joka etenee tasaisesti. Se on pikemminkin heiluri. Kun Myanmarissa nyt iloitaan sotilasjuntan otteen höllentymisestä, naapurimaa Thaimaassa mennään vastakkaiseen suuntaan.

Thaimaassa demokratia alkoi yskiä jo viime vuosikymmenellä. Populistimiljonääri Thaksin Shinawatran sotkuinen valtakausi päättyi mielenosoituksiin ja sotilasvallankaappaukseen vuonna 2006.

Sen jälkeen on ollut siviilihallinto, mutta viime vuoden keväästä asti sotilaat ovat taas olleet vallassa, eikä sotilasvallan loppua näy. Uuden perustuslain laatiminen etenee niin nihkeästi, että vaaleja tuskin pidetään ainakaan vuoteen. Juntta panee ihmisiä vankilaan mielipiteiden vuoksi, ja sananvapaus on vain muisto.

Thaimaan esimerkki osoittaa, ettei kansanvalta pysy pystyssä automaattisesti. Heiluri voi äkkiä heilahtaa demokratiasta diktatuurin puolelle.

Siksi demokratiaa pitää puolustaa myös sen rakentamisvaiheen jälkeen. Tämä on hyvä pitää mielessä Myanmarin lisäksi Euroopan maissa, vaikka niiden demokratiaperinne onkin pidempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat