Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkiunioni saa kaikki palansa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin päätöksentekoon pitkään osallistuneet tietävät vaikuttamisen perusfaktan. Jos tulossa on joka tapauksessa epämieluisa ratkaisu, kannattaa härkäpäisen vastustamisen sijaan keskittyä maustamaan esitystä ajoissa vähän makoisammaksi sieltä, mistä suinkin voi ja vielä ehtii.

EU-komissio antoi pari viikkoa sitten esityksensä yhteisestä talletussuojasta, jolla täydennetään rakenteilla olevaa pankkiunionia. Pankkiunioni on se turvajärjestelmä, joka Euroopassa olisi pitänyt olla ennen finanssikriisiä. Pankkiunionissa suurimmat pankit ovat ylikansallisessa ja pienet kansallisessa valvonnassa. Rahoitussektorin kriisejä varten kerätään rahaa ja valtuuksia puuttua pankkien toimintaan. Myös talletussuoja yhtenäistetään ja yhteisvastuullistetaan.

Valvontamekanismi on jo käytössä. Suomessa toimivista rahoituslaitoksista EKP:n valvonnassa ovat Nordea, OP, Danske Bank ja vuoden alusta Kuntarahoitus. Jos Nordea siirtää kirjansa Ruotsiin, se siirtyy pankkiunionimallin ulkopuolelle. Pienet rahoituslaitokset sekä vakuutusyhtiöt jäivät Finanssivalvonnan seurattavaksi.

Kriisinratkaisumekanismi aloittaa vuodenvaihteessa. Jos jokin pankki ajautuu kriisiin, se voidaan ajaa alas tai sen suunta voidaan kääntää ylikansallisessa ohjauksessa.

Pankkiremontit maksavat. Pankkiunionipiirustusten mukaan maksu menee ensiksi pankkien omistajille ja velkojille – mutta koska heidän panoksensa ei välttämättä riitä, tarvitaan kriisinratkaisurahasto. Kahdeksan vuoden aikana kerrytetään summa, joka vastaa vähintään yhtä prosenttia pankkien suojatuista talletuksista. Tämän hetken talletukset mukaan laskien summa on 55 miljardia euroa, josta suomalaisilta rahoituslaitoksilta kerätään 1,1 miljardia.

Suomalaisille rahoituslaitoksille kaksi suurta pankkiunionin palasta näyttävät jotenkuten kelpaavan. Kriisiraha vastaa rasitukseltaan entistä pankkiveroa, joten se ei ole iso ongelma.

Yhteinen talletussuoja sen sijaan saa tyrmäyksen suomalaisilta pankeilta. Suoja annettaisiin asiakasta kohden 100 000 euroon saakka jokaisessa talletuksia vastaanottavassa pankissa. Aluksi kansallinen talletussuojarahasto olisi päävastuussa takaisinmaksuista. Sen jälkeen talletussuojaa tarjoaisi perustettava ylikansallinen rahasto kansallisen rahaston rinnalla. Vuonna 2024 vastuu talletusten takaisinmaksusta siirtyisi ylikansalliselle rahastolle, joka olisi pumpattu vähitellen täyteen.

Suomessa toimivien pankkien mukaan niiden tase ja toimintatavat ovat terveitä. Rahaa on jo kerätty talletussuojaan. Ärtymystä herättää se, että muualta olisi tulossa siipeilemään maita, joissa ei ole edes aloiteltu talletussuojan kasaamista ja joiden pankkien taseissa on enemmän mätää.

Pankkiunioni on EU:lle tärkeä projekti – niin tärkeä, että olisi ihme, jos sitä ei viimeisteltäisi yhteisellä talletussuojalla. Kyse ei ole vain päätöksen liike-energiasta. Seuraavan finanssikriisin hetkeä ja vakavuutta pohditaan jo. Saksa on epäillyt Suomen tavoin talletussuojamallia. Suomen ei kannata ajatella Saksan kannan olevan lopullinen.

Kannattaisi jo siirtyä ajamaan ratkaisuja, joilla vähennettäisiin moraalikadon riskiä. Tukea kaipaisivat ideat, joilla luotaisiin ”pääsykokeita”.

Esimerkiksi niin, että yhteisen kassan käyttöön ottamista lykättäisiin, kunnes kaikkien mukaan tulevien talletussuoja on kunnossa. Ja samalla tarkistettaisiin vielä kerran, yhdenmukaisin tavoin ja arvostuksin, millaisia ovat taseet ja riskit niissä rahoituslaitoksissa, jotka pääsevät yhteisen piikin ääreen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat