Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittinen osallistuminen keskittyy yhä harvemmille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oikeusministeriön viime torstaina julkaisema Demokratiaindikaattorit 2015 -raportti tekee mielenkiintoisia huomioita poliittisesta osallistumisesta. Valitettavasti poliittinen osallistuminen keskittyy sekä alueellisesti, iän mukaan että koulutusasteen mukaan.

Otetaan vaikkapa alueellinen keskittyminen: vuodesta 1983 viime kevään vaaleihin äänestysvilkkaus on pienentynyt koko maassa noin 11 prosenttiyksikköä. Samalla ajanjaksolla Itä- ja Pohjois-Suomen vaalipiireissä sekä Satakunnassa äänestysvilkkaus on pienentynyt lähes 15 prosenttiyksikköä, mutta Uudellamaalla noin kahdeksan ja Helsingissä ainoastaan kolme prosenttiyksikköä.

Itä-Suomessa vaalipiirejä yhdisteltiin ennen viime eduskuntavaaleja. Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirit sulautettiin Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit Savo-Karjalan vaalipiiriksi. Kummassakin uudessa vaalipiirissä äänestysaktiivisuus jäi vähäisemmäksi kuin vuonna 2011, kun käytössä oli vanha vaalipiirijako.

Vaalipiirien yhdistämisen vaikutus oli odotettu: kasvattamalla vaalipiirien kokoa niin sanottu piilevä äänikynnys saatiin jonkin verran laskemaan, mutta samalla äänestäjät saattoivat tuntea, että päätösvalta valtakunnan asioihin pakenee yhä kauemmas.

Vanhat ikäluokat äänestävät aktiivisemmin kuin nuoret. Iäkkäimmät eivät pidä äänestämistä pelkästään oikeutena vaan kansalaisvelvollisuutena.

Jos yhdistää alueellisen ja koulutustasoon perustuvan äänestysaktiivisuuden keskittymisen ja vielä äänestäjäkunnan arvojen ”oikeistolaistumisen”, ei ole ihme, että viime kevään äänestystulos oli se mikä oli. Vain joka neljäs äänestäjä piti itseään vasemmistolaisena: se vastaa suunnilleen Sdp:n ja vasemmistoliiton yhteistä kannatusta kevään vaaleissa. Perussuomalaisetkin, puheenjohtaja Timo Soinin sanoin ”työväenpuolue ilman sosialismia”, olivat siirtyneet politiikan keskikentältä hivenen oikealle.

Toisaalta: jos asiaa kysyttäisiin nyt, mielipidemittausten perusteella voisi oikeistolaisuudesta ja vasemmistolaisuudesta odottaa toisenlaisia vastauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat