Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmuus työnsi Ranskaa oikealle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskan aluevaalit ovat toimineet usein parlamentti- ja presidentinvaalien tunnusteluvaaleina. Vaikka alueneuvostojen valta ei suuren suuri olekaan, aluevaaleista on voitu päätellä tulevia yhteistyökuvioita ja ennakoida muutoksia kansan mielialoissa ja politiikan suunnassa.

Tällä kertaa vaalituloksesta on luettavissa jotain vielä yleisempää: miten terrori-iskut, pakolaisten määrän äkillinen kasvu ja pitkittynyt taantuma vaikuttavat eurooppalaisten mielialoihin muissakin maissa.

Aluevaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina voiton vei äärioikeistolainen Front National. Se keräsi äänistä kolmekymmentä prosenttia. Toiseksi tuli keskustaoikeiston UMP ja kolmanneksi jäivät sosialistit. Vaalien toinen kierros on ensi sunnuntaina.

Ranskan aluevaalien monimutkainen vaalitapa johtaa siihen, että vielä ensimmäisen kierroksen tulosten pohjalta ei voida sanoa, miten paljon kukin ryhmittymä saa varsinaisia alueneuvostopaikkoja. Ensimmäinen kierros kertoo kuitenkin sen, että epävarmuuden tunne vie Ranskaa oikealle.

Nämä vaalit olivat ensimmäinen mittaus tunnelmista Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Samalla mitattiin, miten ranskalaiset suhtautuvat pakolaisten tuloon ja Ranskan talouden näivettymiseen. Näiden kolmen asian painoarvo äänestäjien poliittisissa valinnoissa tietenkin vaihtelee, mutta yhteiseksi tekijäksi nousee samojen kysymysten nostattama epävarmuuden tunne. Se taas on hedelmällistä kasvualustaa puolueille, jotka tarjoavat ehdottomia, yksinkertaisia ja kansallismielisiä vastauksia. Ja sellaisiahan FN on aina tarjonnut.

Front National on salonkikelpoistanut itseään Marine Le Penin aikana. Hänen isänsä Jean-Marie Le Penin Front Nationalissa mennyttä romantisoiva nationalismi yhtyi antisemitistisiin sävyihin. Marine Le Penin FN hakee kannatusta vastustamalla maahanmuuttoa, islamia ja euroa. Molempien Le Penien vastaukset monimutkaisiin ongelmiin ovat olleet yksinkertaisia: rajat kiinni, koska paha tulee ulkopuolelta.

Sunnuntain vaaleissa tämä lähestymistapa puri. FN eteni sekä rikkailla että köyhillä alueilla, etelässä ja pohjoisessa.

Ranskassa on runsaan vuoden kuluttua parlamentti- ja presidentinvaalit. Aluevaaleista ja 2014 kevään eurovaaleista – joissa FN voitti – voi lukea presidentinvaalien virityksiä. Le Penin mahdollisuudet paranevat näiden voittojen jälkeen, mutta samalla tulee selväksi, miten käy, jos hän pääsee toiselle kierrokselle.

Sosialistit kertoivat heti aluevaalien jälkeen, että selvimmin FN:lle menneillä alueilla heidän ehdokkaansa vetäytyy toiselta kierrokselta, jotta äänestäjät löytäisivät maltillisen oikeiston ehdokkaan. Näin FN ei pystyisi muuttamaan kannatustaan paikoiksi.

Oletettavaa on, että presidentinvaaleissa käy vastaavasti. Jos Le Pen on toisella kierroksella, muut puolueet yhdistävät voimansa vastaehdokkaan tueksi – olipa hän kuka tahansa. Kansalliskokouksen enemmistövaalitapa johtaa siihen, että FN ei pysty lunastamaan koko kannatustaan parlamentissa.

Mutta vallattomaksi FN ei jää. Vaikka vaalitapa ja vanhat valtapuolueet voivat padota äärioikeiston nousua, FN:n tulkinnat leviävät ja arkipäiväistyvät – puhe kovenee.

Entisen presidentin Nicolas Sarkozyn UMP kalastelee lähikuukaudet samoilla vesillä. Siellä kun on näköjään tarjolla suuri äänisaalis, eikä populismi tai kovien otteiden politiikka ole koskaan ollut Sarkozylle vierasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat