Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediaraportin ehdotukset on syytä pohtia huolella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Professori Anssi Vanjoen johtaman mediatyöryhmän raportin lähtökohtina ovat kuluttajan etu ja toimivien markkinoiden edistäminen. Työryhmä korostaa elinvoimaisen median yhteiskunnallista merkitystä. Demokratian kannalta on tärkeää, että Suomessa on jatkossakin moniääninen mediakenttä. Työryhmä penää perustellusti media-alalta rohkeutta uudistuksiin.

Raportissa on useita erittäin hyviä ehdotuksia. Digitaalisten sisältöjen arvonlisäverokanta on syytä laskea samalle tasolle printtisisältöjen kanssa. Mainonnan säätelyä pitää myös purkaa, sillä se ei nykyisellään kohdistu tasapuolisesti kotimaisiin ja ulkomaisiin toimijoihin.

Raportti käsittelee laajasti Yleisradion asemaa. Työryhmä sanoo suoraan, että Ylen nykyinen ”pitkälti yleisöjen maksimointiin ja markkinajohtajuuteen tähtäävä strategia vaikeuttaa huomattavasti kaupallisen median toimintaa”. Työryhmä esittää valvonnan tehostamista ja tehtävien täsmentämistä. Rajausten jälkeen Ylen rahoitus pitäisi arvioida uudelleen.

Työryhmän mukaan Ylen tulisi toimia ensisijaisesti jakeluyhtiönä ja osto-organisaationa. Sen pitäisi lisätä merkittävästi ulkopuolisten riippumattomien tuottajien käyttöä kaikissa kanavissaan eli televisiossa, radiossa ja internetissä.

Ongelmallisin työryhmän ehdotuksista on ajatus Ylen muuttamisesta ”kansalliseksi sisältöalustaksi”. Tämä tarkoittaa sitä, että Ylen sisällön ja teknisten ratkaisujen tulisi olla avoimia ja vapaasti myös kaupallisten toimijoiden käytettävissä.

Tämä on radikaali ehdotus, jonka vaikutukset mediakenttään voivat olla hyvinkin arvaamattomat. Työryhmän tarkoitus on parantaa markkinoiden toimivuutta ja median moniäänisyyttä, mutta Ylen sisältöjen avaaminen saattaa johtaa päinvastaiseen suuntaan – ja vahvistaa entisestään Ylen asemaa suhteessa kotimaisiin kaupallisiin toimijoihin. Siitä voisivat hyötyä myös isot kansainväliset toimijat, kuten Google ja Facebook.

Työryhmä ehdottaa myös Yle Areenan muuttamista alustaksi, jossa ”tubettajat” ja videobloggarit voisivat myydä sisältöjään. Yle Areenan muuttuminen sisältökaupaksi on kaukana siitä, mitä julkisella palvelulla on tähän asti tarkoitettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat