Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihaton joulukuu kelpaisi vaihtoehdoksi

Joulurauhan soisi ulottuvan myös virtuaalimaailmaan, kirjoittaa HS:n entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Itsenäisyyspäivän lauhkeana aamuna oli aikomus lähteä kävelemään. Ei tullut mitään, sillä vesi oli vallannut tien. Ihmisten tilalla ulkoilivat hanhet ja sorsat. Joulukuu!

Suomi ei ole Tuvalu, eikä Helsinki vielä hukkumassa. Tilanne muistutti kuitenkin globaalista merenpinnan noususta, Pariisin ilmastokokouksesta ja yhteisen tahdon tarpeesta.

Kadonnut tie oli myös ihan arkinen muistutus siitä, että asioiden hallinta on sattumaa. Kaikkeen pitää varautua, erityisesti siihen, että elämä viskoo. Piposta kannattaa pitää kiinni.

Mennyt suomalainen syksy on ollut kuin elämää pallona lottokoneessa. Hallituksen rumpu pyörii ja pallot sinkoilevat sinne tänne. Toisin kuin oikeassa lottokoneessa, pallo voi pudota myös putken ulkopuolelle. Seuraus on käänteinen lottovoitto. Yllätetty ”voittaja” ei tunnista onneaan, eikä älyä kiittää.

Uusiin ja vanhoihin ongelmiin on punnerrettu ratkaisuja. Hyvä niin. Huonoa sen sijaan on se, että välillä laatuajattelu on jäänyt vauhdin alle. Vaikka reipasta päätöksentekoa arvostaakin monen laihan vuoden jälkeen, sen arvo kärsii peruutteluista ja paikkauksista. Beetaversiot sopivat paremmin tietoteknisiin uutuuksiin kuin hallituksen päätöksiin.

Suoranuottisen ja jämerän johtajuuden perään on huudeltu viime vuosina. Niin tavataan tehdä ahdistavina aikoina. Demokratia vaikuttaa hitaalta ja heikolta toimeenpanijalta. Eikä vaikutelma ole aina vääräkään. Vaihtoehdoista on kuitenkin huonoja kokemuksia.

Olisi ihme, jollei ahdistaisi. Makrotasolla hiertävät ainakin talous, terrorismi, globalisaatio, ympäristö, viha, kansainvaellukset sekä vyöryjen hallinnan vaikeus. Turvattomuus. Mikrotasolla ahdistavat yksinäisyys, köyhyys ja työttömyys, vaihtoehtojen vähyys ja ajautuminen ulkopuolelle. Eniten jäytää ehkä tunne siitä, ettei kukaan välitä.

Tunteista, todellisuuksista ja totuuksista on tässä ajassa runsauden pula. Monimuotoisuus on tullut pysyäkseen, mutta ajatus tästä muutoksesta ei ole vielä kotoutunut. Se tarvitsee aikaa, totuttelua ja tietoa. Muuten maailma voi mielissä muuttua kaoottiseksi pelihalliksi, jonne pitää varustautua tiukoin asentein ja ehdottomin mielipitein.

Itsenäisyyspäivän haastattelussa (HS 6.12.) kenraali Jaakko Valtanen, 90, lausui, että jyrkkien mielipiteiden esittäminen on usein ilmaus heikkoudesta. ”Ei ole henkisiä tai aineellisia voimavaroja antautua elävän elämän vaatimaan dialogiin, vaan lukkiudutaan jonkin mielipiteen taakse.”

Meidän ihmisten ihmeellinen kohtalo on elää maapallolla. Yhdessä. Maailmanlaajuinen valinta on, millaisissa olosuhteissa haluamme tulevien sukupolvien elävän. Sen lisäksi, että huolestumme luonnon tilasta, meidän olisi hyvä huolestua myös elintärkeän luonnonvaran, hyvän tahdon, riittävyydestä.

Olen törmännyt viime aikoina Nelson Mandelan ajatuksiin ja tekoihin kirjoissa sekä mediassa. Ehkä se on sattumaa, mutten varmasti ainoana etsi näinä pimeinä ja toraisina aikoina valon merkkejä: ihmisiä ja asioita, jotka tuovat toivon ja sovinnon vaihtoehdon.

Eteläafrikkalaisen Mandelan tarina lienee tuttu monelle, mutta se lumoaa aina uudestaan. Mandela istui 27 vuotta vankilassa. Vankeuden aikana hänen vihansa siirtyi ihmisistä apartheid-järjestelmään, joka sai siinä elävät ihmiset vihaamaan toisiaan.

Törkeimmässäkin vanginvartijassa Mandela näki ihmisyyden pilkahduksen, joskus hyvin lyhyen. Vapauduttuaan hän ei pitänyt vihapuheita, vaan puhui anteeksiannosta ja sovinnosta. Sovinto syntyikin.

Sama mies sanoi, että moni asia näyttää mahdottomalta, kunnes se on toteutettu. Ihmisyyden, sovinnon ja mahdottomiksi oletettujen tekojen välillä on yhteys: hyvä tahto.

Kohta on joulu, hyvän tahdon juhla. Jouluksi julistetaan rauha, jonka soisi ulottuvan myös virtuaalimaailmaan. Voisiko joulukuu olla vaihtoehtoisesti vihaton? Vihattomuus antaisi tilaa ja mahdollisuuden ihmisyyden pilkahduksille.

Maailman ongelmat eivät ratkea pelkällä hyvällä tahdolla, vaan tarvitaan tekoja. Hyvän tahdon vajeeseen täytyy kuitenkin puuttua, paikata se. Mahdoton voisi toteutua. Emme hukkuisi veden- tai vihanpaisumukseen. Toivoa on.

Oikaisu 8.12. kello 14: Tekstissä kerrottiin, että Nelson Mandela olisi istunut 27 vuotta Robben Islandin vankilassa. Hän istui kyseisessä vankilassa 18 vuotta ja lopun vankeusajastaan muissa vankiloissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat