Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko ay-liikkeen ja elinkeinoelämän jyrkän linjan ääripäät ottamassa vallan Suomessa?

Pääkirjoitus
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Kolme kovin tuttua kirjainta viime viikoilta: AKT.

Kerrataan hiukan. Toissa viikolla AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ilmoitti omapäisesti ammattiliiton irtautuvan jopa monien jäsentensä yllätykseksi yhteiskuntasopimuksesta ennen kuin se oli luonnosteltu. Jokseenkin kaikki muut halusivat ainakin katsoa neuvottelujen lopputuloksen.

Piirainen suuttui työnantajajärjestö EK:lle, joka ilmoitti ennen Piiraisen ulostuloa lopettavansa keskitettyjen palkkaratkaisujen tekemisen.

Piiraiselle EK:n päätös oli liikaa, etenkin, kun taustalla oli hallituksen pakkolakiesitys ja muita ay-liikettä kohti suunnattuja toimia.

Hallitus on onnistunut luomaan räjähdysalttiin ilmapiirin. Sovinto-Suomesta on tulossa riitainen pelottelu-Suomi.

Piirainen tiesi, että hänen ilmoituksensa kaatanee yhteiskuntasopimuksen, koska EK vaati lakkoherkän AKT:n sopimukseen. EK:ssa vallankäyttäjinä on aivan yhtä ehdotonta porukkaa kuin AKT:ssa. Neuvotteluja olisi voitu jatkaa ilman AKT:ta, sillä AKT:ssa sopimuksesta päättää lopulta valtuusto. Etteivät vain jyrkkiä periaatteitaan julistavat ay-liikkeen ja yrityselämän ääripäät ole saamassa vallan Suomessa?

”Riidellään vähän liikaa”, totesi sotaveteraani Esko Paakkala, 90, Linnan juhlissa. Eipä tuohon ole lisättävää. Paitsi että pahin voi olla vasta edessä.

AKT:n varapuheenjohtaja Arto Sorvali ihmetteli HS:lle viikonloppuna, miksi liitto on nyt tikunnokassa. Sitä on turha ihmetellä. AKT on vallankäyttäjä, ja sen toimet vaikuttavat kaikkiin.

Kummastelu on turhaa etenkään lauantain jälkeen, kun kävi ilmi, että MTV:n tv-uutisissa AKT:n toimia varsin lempein sanoin kritisoinut luottamusmies Voitto Ketola voi saada puheidensa takia potkut liitosta. Joukko AKT:n aktiiveja on vaatinut, että Ketola pitää erottaa liitosta. Sorvali soitti tovereiden vaatimusten jälkeen Ketolalle.

Ketola ymmärsi, että hänet on erotettu. Sorvalin mukaan Ketolaa ei ole erotettu vaan asiasta päättää AKT:n hallitus.

Sorvali tuskin halusi soittoaan julkisuuteen, mutta nyt puhelu on tullut julki ja levittää rumaa kuvaa AKT:n jäsenten sananvapaudesta. Samalla tapahtunut antaa oudon viestin siitä, millä arvoilla ay-liike toimii.

Iät ja ajat maltillisia on hiljennetty vihjaamalla, että heidät suljetaan ulos yhteisöstä. Vaikka soittoa ei olisi ollut tarkoitettu varoitukseksi, sellaisena se toimii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat