Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiapolitiikka rakentuu tuulentupien varaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat pitää Suomen riippuvuutta sähkön tuonnista liian suurena.

”Marraskuun puolivälissä Suomen sähköjärjestelmä oli äärirajoilla, sillä sähkö oli vähällä loppua (HS 15.11.). Uutinen oli huolestuttava, sillä silloin ei ollut edes kylmä päivä. Häiriö johtui yksinomaan siitä, että Loviisan ydinvoimalan vikaantunut kakkosyksikkö irrotettiin valtakunnan sähköverkosta.”

”Loviisan ja Olkiluodon voimaloiden tämänhetkinen sähköteho on yhteensä 2 752 megawattia. Mitä jos vastaava häiriö olisi tapahtunut koko Pohjolaa koettelevien ankarien pakkasten aikana? Yleisin vastaus on, että tuodaan sähköä ulkomailta. – – Tammikuussa julkaistu konsulttiyhtiö Pöyryn selvitys antaa kuitenkin aiheen pelätä, että tuontimahdollisuudet kyseenalaistuvat lähivuosina.”

”Vesivoima on hyvää säätövoimaa, samoin hiili- ja öljylauhdevoimalat, joita tosin on poistettu täysin toimivina käytöstä noin 2 000 megawatin verran muutaman viime vuoden aikana. Sopii kysyä, miksi.”

”Sähköntuotantokapasiteetin voimakkaita muutoksia selittävät sähkön madaltuneet markkinahinnat, joihin yksi syyllinen on valtion tukema ja paljon säätövoimaa kaipaava tuulivoima.”

”Energiapolitiikka voidaan katsoa epäonnistuneeksi, jos se rakentuu tuulentupien varaan. Huoltovarmuus alenee. Siltä juuri tällä hetkellä näyttää.”

Kaleva kirjoittaa kotimaisen joukkoliikenteen kiristyneestä kilpailutilanteesta.

”Kun esimerkiksi VR kertoi vuosien ajan, että junien kovin kilpailija ei ole lentokone tai bussi vaan henkilöauto, nyt nimenomaan pitkän matkan linja-autot ovat alkaneet kiihtyvästi imeä kyytiinsä sitä joukkoa, joka aiemmin nousi junaan.”

”Uudessa asennossa on myös linja-autoliikenne, jossa yksi uusi toimija romutti aiemman asetelman. – – Onnibusin toiminnan nopea laajentuminen on pakottanut myös vanhat toimijat uudistamaan kankeaa hinnoitteluaan.”

”Alan jäykkyyteen saattoi olla aivan erityinenkin syy: Kilpailu- ja kuluttajavirasto on alkanut tutkia alan mahdollista kartellia vuosina 2008–2012. –– Tapaus kielii osaltaan siitä, millaisia lieveilmiöitä toimialan pitkäaikainen sääntely voi synnyttää.”

”Naiivia olisi olettaa, että Onnibuskaan olisi tullut markkinoille hyväntekeväisyysmielessä. Yhtiö pystyy hankkimaan kilpailukykyistä uutta kalustoa, kun sen taustalla on skotlantilainen miljardööriomistaja. Ihannetila ei olisi sekään, että Onnibus nitistäisi kilpailijansa, minkä jälkeen yhtiölle avautuisi mahdollisuus määritellä hinnat halujensa mukaan.”

”Tällä hetkellä uuden markkinaosuuskamppailun suurimpia hyötyjiä ovat kaupungeissa ja vilkkaiden reittien varrella sekä liikenteen solmukohdissa asuvat suomalaiset. Syrjäseutujen liikenteeseen uutta eloa on vaikeampaa luoda.”

”Kaikkiaan yksityisautoilun hegemonia näyttää yhä edelleen horjumattomalta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat