Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä lainvalmistelu uhkaa jäädä syrjään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oikeusvaltion yksi tunnuspiirre on hyvä, selkeä ja johdonmukainen lainsäädäntö, josta saa ymmärrettävät puitteet käytännön toiminnalle ja tarvittaessa tuomioistuinten tulkinnoille.

Toimiva lainvalmistelu ja tehokas sääntelypolitiikka ovat keskeisiä mittareita, kun kansakuntia laitetaan paremmuusjärjestykseen esimerkiksi kilpailukykyvertailuissa. Myös Suomessa hallitukset ovat pyrkineet parantamaan lainsäädännön tasoa paremman sääntelyn hankkeilla.

Lainsäädännön laatuun pitää kiinnittää huomiota lakihankkeen kaikissa vaiheissa. Lakeja kirjoittavien ministeriöiden pitäisi valmisteluvaiheessa arvioida monelta kantilta, mitkä ovat lakiehdotuksen vaikutukset. Jo lakia kirjoitettaessa olisi myös suunniteltava ja varmistettava, että lain käytännön toteutus toimii.

Lisäksi hyvässä lainvalmistelussa on tapana, että niitä kuullaan, joita laki aikanaan koskee. Kuulemisen voi hoitaa jo valmistelun aikana eikä vasta jälkikäteen.

Nykyisen hallituksen lainvalmistelussa kaikki ei ole viimeaikaisten esimerkkien valossa ollut täysin kohdallaan.

Tuorein esimerkki on kiistanalainen lakipaketti, josta käydään myös semanttista taistelua: hallitus itse puhuu kilpailukykyä kohentavista lakimuutoksista, mutta kansan suussa ja otsikoissa puhutaan pakkolaeista. Kyse on työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa olevista lakipykälistä, joiden perusteella heikennetään työehtoja ja rajoitetaan työehtosopimusten määräyksiä. Hallitus pidentää työaikaa lyhentämällä lomia ja muuttamalla pyhiä palkattomiksi vapaiksi. Lisäksi sairausajan palkalle tulee omavastuu ja lomarahoja leikataan.

Lausunnoille lähteneestä lakiluonnoksesta on poistettu aiemmassa versiossa olleita kohtia, joissa arvioidaan lakiehdotuksen suhdetta EU-oikeuteen (HS 7.12.). Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyseinen tieto olisi pitänyt sisällyttää lakiesitykseen.

Myös hallintarekisteriä koskenutta, nyt jo pois vedettyä lakiesitystä valmisteltiin oudosti. Valtiovarainministeriö ei ensin pitänyt uutta lausuntokierrosta tarpeellisena, vaikka lakiesitykseen tehtiin olennaisia muutoksia. Kun lausunnot lopulta pyydettiin, ministeriön vero-osaston kriittistä lausuntoa ei sisällytetty lausuntoyhteenvetoon. Myös metsähallituslain muutosesityksessä lausuntokierros tuli vasta kipakkaa kritiikkiä sisältäneiden kuulemisten jälkeen.

Esimerkit ovat huolestuttavia: ne kertovat poliittisten päättäjien ja lainvalmistelijoiden työnjaon sekoittuneen ministeriöiden sisällä. Roolien tarkistukseen olisi syytä puolin ja toisin.

Ministerin vastuulle kuuluvat lakien valmistelun käynnistäminen, valmistelun ohjaus ja päätökset jatkosta. Poliittinen ohjaus ei saa tarkoittaa sitä, että hyvän lainvalmistelun periaatteet laiminlyödään mieleisen lopputuloksen varmistamiseksi. Ongelmallista esimerkiksi on, jos ei tehdä kunnollisia taustaselvityksiä siitä, onko laki ylipäätään mahdollinen. Tai jos lakiesitysten vaikutuksia ei selvitetä riittävästi.

Virkamiesten virkavastuuseen puolestaan kuuluu tutkia eri vaihtoehtoja ja pyrkiä objektiivisuuteen – eikä tyrkyttää jotakin tiettyä näkemystä hallituskaudesta toiseen, kuten esimerkiksi hallintarekisterissä näyttää tapahtuneen.

Lainvalmistelu ei näiden esimerkkien perusteella ole ollut nyt niin avointa kuin pitäisi. Varsinkin kiistellyissä lakihankkeissa olisi tärkeää, että myös ministeriön ulkopuoliset tahot pystyisivät arvioimaan valmistelun tasoa ja puolueettomuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat