Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkapolitiikka päivittyy tilanteen mukana

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan valtiot kiristävät nyt kilvan turvapaikkakäytäntöjään, sillä kesällä alkanut pakolaismäärien raju kasvu on koetellut maiden kantokykyä. Suomen hallituksen tiistaina julkistama turvapaikkapoliittinen toimintaohjelma ei ole Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen.

Ohjelma sisältää osin keinoja, jotka saattavat jäädä suunnitelman asteelle. Kyseiset keinot – esimerkiksi oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan leikkaus – saattavat olla perustuslain vastaisia.

Hallitus ilmoitti jo aiemmin syksyllä selvittävänsä alempaa sosiaaliturvaa, ja toimenpideohjelman perusteella selvitykset näyttävät jatkuvan edelleen. Ei ole kovin yksinkertaista luoda Suomen asumisperusteiselle sosiaaliturvalle rinnakkaista järjestelmää, joka täyttäisi perustuslain vaatimukset yhdenvertaisuudesta.

Ehkä perimmäinen tarkoitus onkin lähettää viesti niin turvapaikanhakijoille kuin kotimaisille äänestäjillekin. Kiristyksiä ja säästöjä etsitään kaikesta mahdollisesta, jotta Suomi lakkaisi kiinnostamasta kohdemaana.

Suomeen on tullut tämän vuoden aikana yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Heistä yli puolet tulee saamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen tulevan vuoden aikana.

Tulomaiden turvallisuusarvioita on koko ajan täsmennetty. Tiistaina Maahanmuuttovirasto linjasi, että Afganistanissa on suuria alueita, jotka ovatkin turvallisia – eli sieltä tulijat eivät saane oleskelulupaa, vaan heidät pyritään palauttamaan.

Suomella ei ole aiempaa kokemusta siitä, miten palautukset lähtömaihin onnistuvat näin suurilla väkimäärillä. Laitonta maassa oloa torjuakseen hallitus perustaa vastaanottokeskusten rinnalle erityisiä palautuskeskuksia, joita tulisi ensi alkuun kaksi pääkaupunkiseudulle.

Olennaista pakolaispolitiikassa olisi löytää yhtenäinen linja EU-maiden kesken. Myös pohjoismainen yhteistyö on tarpeen.

Suomenkin turvapaikkapoliittinen ohjelma kertoo, että jokainen maa hakee koko ajan omia ratkaisujaan, kun EU:ssa yhdessä tehtyjä päätöksiä ei saada muuttumaan toiminnaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat