Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka hullu on Donald Trump?

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Onko Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä föönattu kiinteistömiljardööri Donald Trump aivan hullu – tai vaarallinen – ja voiko hänestä todella tulla Yhdysvaltain seuraava presidentti? Vastaukset ovat ehkä, ajoittain ja tuskin.

Tiistaina Trump ylitti itsensä vaatimalla kaikille muslimeille pääsykieltoa Yhdysvaltoihin, loukattuaan jo aiemmin meksikolaisia, naisia ja vammaisia. Silti tai sen vuoksi noin 25 prosenttia republikaanisen puolueen enimmäkseen konservatiivisista kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.

Tässä vaiheessa kannattaa hidastaa ja katsoa, mitä tilastotieteilijä ja journalisti Nate Silver sanoo. Silver aloitti uransa urheiluvedonlyönnin kertoimien laskijana ja nousi kuuluisuuteen ennustamalla vuoden 2008 presidentinvaalin tuloksen yhtä osavaltiota vaille oikein. Vuonna 2012 ennuste osui nappiin.

Hulluutta on vaikea tilastoida, mutta nettijulkaisussaan FiveThirtyEight (presidentinvaalien valitsijamiehiä on 538) Silver löytää selityksen sille, että Trump valitsi uudeksi kohteekseen juuri muslimit. Muslimien osuus Yhdysvaltain väestöstä on yhden prosentin paikkeilla, joten haukkumalla muslimeja menettää vähemmän mahdollisia ääniä kuin haukkumalla meksikolaisia ja naisia. Lisäksi Trumpin tärkein kohderyhmä eli konservatiiviset republikaanit suhtautuvat muslimeihin paljon kielteisemmin kuin yhdysvaltalaiset keskimäärin.

Runsaan 1,5 miljardin muslimin leimaaminen terroristeiksi oli todennäköisemmin harkittu teko kuin hullun päähänpisto. Yhdysvaltain vajaan kolmen miljoonan muslimin kannalta se oli välittömästi vaarallista.

Kannatuksen tilastointi on helpompaa, mutta sekin on taitolaji.

Kyselyissä Trumpia toivoo republikaanien presidenttiehdokkaaksi 25–30 prosenttia republikaanien kannattajista, joita on noin 25 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä. Koko valitsijakunnasta Trumpin haluaa ehdokkaaksi 6–8 prosenttia, laskee Silver. Yhtä moni pitää Apollo-aluksen kuumatkaa lavastettuna.

Vedonlyöntitoimistojen mukaan Trumpin todennäköisyys tulla näillä luvuilla valituksi republikaanien ehdokkaaksi ensi kesän puoluekokouksessa on noin 20 prosenttia. Silverin mukaan todennäköisyys on suurempi kuin nolla mutta alle 20 prosenttia. Valinta on mahdollinen, mutta ei todennäköinen. Se voi lohduttaa hieman, varsinkin kun matka ehdokkaasta presidentiksi on vielä pitkä.

Trump tuomitsi muslimit - yleisö tuomitsi Trumpin
Trump tuomitsi muslimit - yleisö tuomitsi Trumpin
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump eväisi muslimeilta pääsyn Yhdysvaltoihin. Viimeviikkoisen San Bernandinon verilöylyn tapahtumapaikalla lausunto tuomittiin. Kuva: Reuters, toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS:
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat