Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleissitovuus haittaa yritysten välistä kilpailua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Marraskuinen lakko nosti Postin työehtosopimuksen julkiseen keskusteluun. Kiista johtui paljolti teknologisesta murroksesta, mutta se osoitti myös yleissitovien työehtosopimusten haitat kilpailulle.

Yleissitovat työehtosopimukset sääntelevät tiukasti työmarkkinoiden toimintaa. Työntekijöiden ja yritysten on pakko noudattaa keskitetysti sovittuja työehtoja, vaikka yrityksessä kumpikaan osapuoli ei olisi ollut sopimassa niistä.

Joissain työehtosopimuksissa on tosin määräyksiä, joiden perusteella työehdoista voidaan vähäisessä määrin sopia paikallisesti. Se on kuitenkin mahdollista vain järjestäytyneille yrityksille. Niinpä juuri ne – usein pienet – yritykset, jotka eivät ole olleet mukana sopimassa ehdoista, joutuvat noudattamaan työsopimusten ehtoja tiukimmin.

Yleissitovuus rajoittaa työntekijöiden välistä kilpailua työmarkkinoilla. Tämä on nykyisen mallin kannattajien mielestä hyvä asia, koska käytännön vallitessa työntekijät eivät voi suostua liian huonoihin työehtoihin. Vastustajat taas huomauttavat, että nykyinen järjestelmä estää työttömiä kilpailemasta työllisten kanssa myymällä työpanostaan halvemmalla, mikä pitää heidät työttöminä.

Yleissitovuuden purkaminen lisäisi työntekijöiden välistä kilpailua ja alentaisi yritysten työvoimakustannuksia. Purkamisen ajatellaan monesti olevan aina yritysten etu, ja purkamisen kannattajia syytetään usein pääoman etujen ajajiksi.

Jotkut yritykset kuitenkin hyötyvät yleissitovuudesta. Vaikutusvaltaiset yhtiöt voivat rajoittaa kilpailua nostamalla kilpailijoidensa kustannuksia. Tämä tapahtuu sopimalla yleissitovasti omalle yritykselle edullisista ehdoista, jotka voivat olla kilpailijoille haitallisia.

Tämän ei tarvitse olla tietoista. Kilpailuhaitan syntymiseen riittää, että jotkut yritykset pystyvät vaikuttamaan työehtosopimusten sisältöön ja toiset eivät. Sopimukset voivat olla epäedullisia yrityksille, jotka eivät ole vaikuttaneet sopimusten sisältöön.

Erityisen haitallinen käytäntö on vasta markkinoille tulemista suunnitteleville yrityksille: ne eivät voi vaikuttaa itseään koskeviin sopimuksiin. Yleissitovuus voikin vähentää uusien yritysten syntymistä.

Hovioikeuden äskettäin käsittelemä, mainostenjakelua koskeva oikeusjuttu tuo yleissitovuuden kilpailuhaitat selvästi esiin.

Juttu koskee jakelussa noudatettavaa työehtosopimusta. Kantajana on yksittäinen mainostenjakaja, jonka taustavoimana on Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau. Kantaja vaatii, että hänelle maksetaan jälkikäteen lähes kolme kertaa alkuperäistä suuremmat jakelupalkkiot.

Kantajan mukaan alalla noudatettu työehtosopimus on pätemätön, koska sopimuksen osapuolena oleva Suomen mainosjakajien etujärjestö ei ole aito edunvalvontajärjestö. Yhdistys on kantajan mielestä työnantajan pystyttämä kulissi, jonka tarkoitus on pitää jakajien palkat alhaalla. Kantajan mukaan alan oman sopimuksen sijaan olisi pitänyt noudattaa yleissitovana Postin työehtosopimusta – sitä olisi siis pitänyt noudattaa, vaikka mainostenjakajat tai heidän työnantajansa eivät ole sopimuksen osapuolia.

Sopimuksen on tehnyt Posti työntekijöidensä kanssa. Siinä on määrätty erikseen mainosjakelun työehdoista, vaikka Posti ei harjoita mainosten erillisjakelua vaan suoraan sen kanssa kilpailevaa liiketoimintaa.

Postin sopimuksessa määrätty palkkataso on kolminkertainen alan omaan sopimukseen verrattuna. Kantajan palkankorotusvaatimus perustuu juuri tähän. Vastaajana oleva työnantaja vaatii tietysti alan oman sopimuksen noudattamista.

Käräjäoikeus kallistui työnantajan ja hovioikeus työntekijän kannalle. Työnantaja on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Jos työntekijäpuoli voittaa, Postin sopimuksen kolminkertaisia palkkoja pitää soveltaa kaikkiin jakajiin. Toisin sanoen Posti on onnistunut, tietoisesti tai ei, moninkertaistamaan työvoimakustannukset sen kanssa kilpailevalla toimialalla.

Lopputulos olisi Postin kannalta hyvin edullinen, jakeluyritysten ja jakajien kannalta huono. Jakeluliiketoiminta vaikeutuisi olennaisesti, eikä työpaikkoja olisi moninkertaisella palkkatasolla monta tarjolla.

Muillakin toimialoilla vahvat yritykset pystyvät yleissitovuuden kautta rajoittamaan kilpailua ja vahvistamaan asemaansa. Me muut maksamme tämän korkeina hintoina, luutuneina markkinoina ja korkeana työttömyytenä.

Heikki Pursiainen

Kirjoittaja on ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat