Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisin sopimisesta suuret odotukset

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus vei tiistaina kolmikantaiseen valmisteluun ehdotukset paikallisen sopimisen lisäämisestä työpaikoilla. Paikallinen sopiminen olisi kolmas hyppy hallituksen toivomassa kilpailukykyloikassa. Ne kaksi muuta ovat äärimaltilliset palkankorotukset ja yksikkötyökustannusten alentaminen. Kilpailukyvyn kolmiloikalla hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostamista 72 prosenttiin ja 110 000 työpaikan lisäystä.

Kaikki kolme loikkaa ovat nyt työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen varassa. Luulisi, että neuvotteluissa on tarpeeksi tavaraa perinteistä työmarkkinoiden kaupankäyntiä varten.

Etenkin Suomen Yrittäjissä paikallisen sopimisen lisäämiseltä odotetaan paljon. Järjestön jäsenyrityksissä on paljon niitä, jotka eivät ole oman alansa työnantajaliiton jäseniä. Näitäkin yrityksiä sitovat oman alan yleissitovat työehtosopimukset, mutta työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset eivät pääse käyttämään työehtosopimusten suomia mahdollisuuksia sopia asioista toisin työpaikalla.

Työryhmän työn pohjana on työ- ja elinkeinoministeriön yhteistoiminta-asiamiehen Harri Hietalan lokakuussa jättämä mietintö. Hietala ehdotti paikallisen sopimisen edistämiseen kahta raidetta: mieluummin kuljettaisiin neuvotteluteitse, mutta tarvittaessa lakiteitse. Osa asioista pitää joka tapauksessa säätää lailla.

Hallituksen antama toimeksianto on eräänlainen hybridimalli: liittojen työehtosopimusneuvotteluissa toivotaan paikallisen sopimisen lisäämistä, mutta kaiken varalta hallitus tekee eräänlaiseksi perälaudaksi nipun lakeja. Jos asiat eivät etene työehtoneuvotteluissa, lait otetaan käyttöön. Hallituksen tiedotustilaisuudessa vakuuteltiin, että sopimisen tie on ensisijainen.

Paikallisen sopimisen lisäämisessä on vielä paljon kompastuskiviä. Yksi niistä on henkilöstön edustuksen vahvistaminen yritysten hallinnossa. Suurissa yrityksissä asian ei luulisi olevan ongelma, mutta miten asia hoidetaan niissä pienissä yrityksissä, joissa yhtiön asioista päätetään omistajaperheen kokouksessa?

Palkansaajajärjestöjen suurin pelko lienee, että palkkoja aletaan polkea paikallisesti sopimalla. Muun ohessa aiotaan sopia niin sanotun kriisipykälän käytön mahdollisuudesta. Jos yrityksellä menee huonosti, voisiko myös palkkoja väliaikaisesti alentaa ja jos, missä menee raja? Pahimmillaan yritykset voisivat alkaa kilpailla työehtoja polkemalla: meillä menee huonosti, ainakin huonommin kuin saman alan naapurifirmalla.

Työryhmälle on annettu aikaa maaliskuun puoliväliin. Hallituksen esitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa, ja lakien on määrä tulla voimaan ensi vuoden syyskuussa, siis juuri ennen seuraavaa palkkakierrosta – ellei palkoista kyetä sopimaan keskitetysti jo ennen sitä.

Paikallisessa sopimisessa on paljon potentiaalia tuottavuuden kasvattamiseen. Kyse on vain siitä, kyetäänkö asioista sopimaan työpaikoilla. Kuten selvitysmies Hietala ja työryhmän toimeksiantoa esitelleet ministerit ovat korostaneet, paljon riippuu luottamuksesta työpaikan sisällä työnantajien ja -tekijöiden kesken.

Niin kauan kuin yleissitovia työehtosopimuksia on solmittu, pienissä nyrkkipajoissa asioista on sovittu ainakin väliaikaisesti toisin. Se on ollut monen pienen yrityksen keino selvitä hengissä ja säilyttää työpaikat väliaikaisen tilausten notkahdusten tai kassakriisin yli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat