Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiipunut vallankumous jätti Venezuelaan tyhjiön

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venezuelan vetämän vallankumoushenkisen vasemmistolaisuuden aika oli hiipunut muualla jo vuosia ennen kuin kausi päättyi myös Venezuelassa. Suuri osa Latinalaisesta Amerikasta on jo siirtynyt eteenpäin, mutta Venezuelassa vaiheet sunnuntain parlamenttivaalien jälkeen ovat hämärän peitossa.

Vuosia jatkuneen huonon hallinnon ränsistyttämät julkisivut pääkaupungissa Caracasissa antavat vähän toivoa nopeasti paranevasta tulevaisuudesta, varsinkin kun vaalit voittaneet keskustan ja oikeiston puolueet itse käynnistivät ränsistymisen ollessaan vallassa 1990-luvulla.

Toissa vuonna kuolleen Hugo Chávezin johtama ”bolivariaaninen sosialismi” jää kirjoihin yhtenä erikoisimmista poliittisista liikkeistä, joita monta mullistusta kokeneessa maanosassa on nähty. Chávez aloitti uransa sotilaskaappauksen tekijänä, mutta pysyi vuoden 1999 jälkeen kuolemaansa asti vallassa vaalista toiseen Venezuelan aiemmin laiminlyödyn köyhän väestön äänten turvin.

Talouden ja yhteiskunnan alamäki oli kuitenkin jyrkkä jo Chávezin eläessä. Hän osoitti seuraajakseen presidentti Nicolás Maduron, jolta meni vain kaksi ja puoli vuotta köyhän kansanosan kannatuksen hukkaamiseen.

Yllättävimpiä osia Chávezin poliittisesta perinnöstä on se, että vaalijärjestelmä toimii vielä, vaikka sitä peukaloitiin toistuvasti hallitsevien sosialistien eduksi.

Hallituksen tappion mittasuhteista kertoo, että oppositiopuolueiden liittouma MUD voi saada uuteen parlamenttiin kahden kolmasosan enemmistön. Se riittää perustuslain muutoksiin. Ilman määräenemmistöäkin puolueet voivat nopeasti muuttaa lainsäädäntöä ja halutessaan käynnistää prosessin presidentti Maduron viraltapanemiseksi.

Vallan ottaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Opposition yhtenäisyys on hauras, ja Chávezin poliittisilla perillisillä on käsissään valtakoneisto armeijaa ja valtiollista öljy-yhtiötä myöten.

Venezuela kuuluu maailman suuriin öljyä vieviin maihin, mutta hintojen romahdus on syventänyt talouskriisiä. Venezuelassa tarvitaan poliittista yhteistyötä, josta ei ole aiempaa kokemusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat