Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivistys ei ole tuhoutumassa eikä Suomesta ole tulossa natsi-Saksa – mutta kulttuuriväki tarvitsisi rohkaisevaa taikajuomaa

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Suomen henkinen lama tuntuu vain syvenevän. Historian huonoimmaksi kutsutusta hallituksesta on tuskin päästy eroon, kun maata on alkanut kiusata vielä kehnompi hallitus, ainakin jos julkista keskustelua on uskominen.

Tänä syksynä on kohistu varsinkin kahden kulttuurivaikuttajan madonluvuista. Ensin nykypolitiikan haukkui professori Sara Heinämaa, sitten kirjailija Laura Lindstedt.

Molemmat puheenvuorot otettiin vastaan myönteisesti, jopa riemastuneina. Ilmeisesti ne siis pukivat sanoiksi kulttuurivaikuttajien yleisemmätkin tunnelmat.

Joissain verkkokommenteissa tosin pilkattiin, ettei apurahataiteilijan pitäisi purra ruokkivaa kättä, mutta jos niin olisi, Suomessa ei paljon kulttuurikeskustelua käytäisi.

Kirjailijaliiton vuoden 2010 tutkimuksen mukaan keskimääräinen kirjailija sai apurahoja yli neljä kertaa enemmän kuin kirjatuloja.

Tavalla tai toisella julkisesta pussista saa palkkansa suuri osa suomalaisista taiteilijoista, tutkijoista ja jopa toimittajista.

Tieteen ja taiteen julkinen rahoitus on pienessä maassa välttämätöntä. Se tuntuisi kuitenkin luoneen asetelman, jossa iso osa maan mielipidevaikuttajista on sitoutunut status quohon kuin kunnanvaltuusto, jonka jäsenet ovat kunnalla töissä.

Länsimaiden pitkä talouskriisi on elvyttänyt jo unohdetuksi uskotun vasemmisto–oikeisto-jaon. Tässä jaossa kulttuurikeskustelijat tuntuvat seisovan vasemmalla.

Lindstedt kommentoi nostattamaansa kohua: ”Jos perinteisiä termejä käytetään, niin kyllä minä itseni aika vasemmalle asemoin.”

Vuonna 2007 yritimme Helsingin Sanomien kulttuuriosaston juttua varten selvittää, löytyykö Suomesta oikeistolaisia taiteilijoita. Jutun tekeminen oli lähes mahdotonta, koska useimmat oikeistolaisiksi epäillyt joko kieltäytyivät haastattelusta tai halusivat puhua nimettöminä.

Sen sijaan Lindstedtiä ei pelottanut yhtään. Se kertoo kai siitä, että hän tiesi olevansa vahvoilla eli marxilaisfilosofi Antonio Gramscin terminologiaa lainaten ”hegemonisessa asemassa” kulttuurin kentällä.

Kuvitellaanpa tilanne toisinpäin. Finlandia-palkinnon voittanut kirjailija olisi puheessaan ensin asettunut tukemaan yksityistämistä ja markkinaehtoisia uudistuksia ja sen jälkeen hymähtänyt: ”Kyllä minä itseni aika oikealle asemoin.”

Kuulostaako mahdolliselta?

Kysymys ei tietenkään ole vain siitä, että kulttuuriväki pelkää markkina-ajattelun uhkaavan omia etujaan vaan myös siitä, että moni taiteilija ja tutkija elää niukasti ja samastuu siksikin yhteiskunnan vähäosaisiin.

Kirjailijoiden luokka-asema on kuitenkin sikäli erikoinen, että vaikka apurahat eivät ole vapauttaneet heitä vähäosaisuudesta, ne ovat vapauttaneet monet palkkatyön ikeestä. Kirjailijaliiton tutkimuksessa vain 16 prosenttia kirjailijoista kertoi tekevänsä muita vakituisia töitä.

Ehkäpä siitä johtuu, että nykykirjailijoille on helpompaa puhua vähäosaisuudesta yhteiskunnallisena ilmiönä kuin kuvata halpatöitä paiskovien ihmisten arkea esimerkiksi sillä tavalla kuin edesmennyt Arto Salminen kirjoissaan teki.

Mutta ei, kysymys ei ole vain vasemmistosta ja oikeistosta, eikä pelkästään politiikasta. Suomeen on iskenyt täydellinen myrsky: julkisen talouden kriisi luo uhkia samaan aikaan, kun digitalisoituminen panee kaiken uusiksi.

Media, kirjallisuus, musiikki ja melkein kaikki muutkin kulttuurin alat ovat nyt myllerryksessä.

Tässä tilanteessa jokainen pelkää itsensä puolesta. Hitto vie, puolet ajasta kierin itse kauhun vallassa.

Mutta onneksi on sellaisia ihmisiä kuin Linnan juhlissa haastateltu kuvataiteilija Ville Andersson, joka piirtää, maalaa, valokuvaa ja valmistelee New Yorkissa salaista projektia ison muotivaatemerkin kanssa.

Anderssonin kaltaiset taiteilijat muistuttavat meitä siitä, ettei nykyinen muutos ole pelkkää kauhua ja kurjuutta vaan myös suuri mahdollisuus ja seikkailu niille, jotka ovat riittävän lahjakkaita ja rohkeita siihen tarttumaan.

Eihän tämä aina kivaa ole, mutta sivistys ei ole tuhoutumassa, eikä Suomesta ole tulossa natsi-Saksa.

Ylen haastattelussa Andersson kertoi valitelleensa tanssijännitystään Linnan boolikulholle, joka oli rohkaissut: ”Luota muhun. You can do it.”

Ehkä me kaikki tarvitsisimme tilkkasen Villen taikajuomaa.

Lue myös: Tällainen on boolin kanssa jutellut mies, joka varasti show’n Linnan juhlissa.

Oikaisu (HS 14.12.2015):Saska Saarikosken kolumnissa 10. joulukuuta sivulla A5 kirjailijoiden työnteon kohdalla mainittu prosenttiluku viittasi siihen, että 16 prosenttia kirjailijoista tekee päätoimisesti ja vakituisesti muita kuin kirjailijan töitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat