Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Siegfriediä syytettiin varkaaksi” – Wilma-huolia oli jo sata vuotta sitten

Pääkirjoitus
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies

Kuinka paljon viestittelyä – ja mistä aiheista – on riittävästi? Siitä on keskusteltu viime aikoina liittyen koulun ja kodin väliseen viestintäjärjestelmään Wilmaan. On vanhempia ja opettajia, joita harmittaa Wilmaan syötetty liiallinen palaute ja valittaminen (HS 30.11.).

Mutta koti ja koulu ovat uuvuttaneet toisiaan ennenkin. Lueskelin hiljattain suvun vanhoja kirjeitä. Isoisäni täti Anna työskenteli 1910-luvulla opettajana Saksassa ja kertoili useammassa kuin yhdessä kirjeessä voipuneena, kuinka oppilaiden vanhemmat rasittivat suorine ja epäsuorine vaatimuksineen.

Kirjeiden joukossa on myös erään Annan oppilaan isän kirje vuodelta 1915. Kirje kuuluu suomennettuna näin:

”Arvoisa neiti Baer!

Kuten kuulen tänään pojaltani Siegfriediltä: Siegfriediltä vietiin eilen lyijykynä ja häntä syytettiin varkaaksi. Siitä huolimatta, että poikani on päivittäin valittanut, että hän kärsii toisten oppilaiden ilkkumisesta, olen epäillyt hänen kärsimystään. Nyt olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että isommat oppilaat valheidensa kautta pilaavat poikani koulunkäynnin.

En vastusta voimakkaasti pelkästään sitä, että poikaani rangaistaan toisten oppilaiden huviksi, vaan myös sitä, että oppilas Patzschke, jonka tarinoita ilmeisesti kritiikittömästi uskotaan, nöyryyttää ja uhkailee poikaani. Näiden ilmiöiden vuoksi, joita minä itse en kouluaikanani kokenut, aion puhua pastori Zatherin [koulunjohtaja?] kanssa henkilökohtaisesti. On valitettavaa, että lapseni koulunkäynti pilataan näin varhain valhein ja muiden oppilaiden toimesta.

Kunnioittavasti!

Willy Kaier

Avustava rautatievirkailija”

Willy Kaierin tuohtumukseen on helppo eläytyä: Siegfried-pojan tilanne on kauhea. Isä huomauttaa ahdistuksessaan, että ennen oli paremmin: silloin ei kiusattu, ei ainakaan häntä.

No, niin kuin näemme, ennen ei ollut paremmin. Aina on ollut koulukiusaamista ja neuvottomia opettajia ja vanhempia, ja – aina on ollut ihmisiä, joiden mielestä ennen oli paremmin.

Nykyään on paremmin kuin ennen. Koulukiusaaminen on tunnistettu ilmiönä, ja meillä on nopea viestijärjestelmä nimeltä Wilma. Ilmiöiden entistä terävämpi havaitseminen ja tehokkaat viestiyhteydet ovat nykyajan välineitä, jotka tekevät elämästä taatusti parempaa, ainakin järkevästi käytettyinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat