Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsensä työllistäjien edunvalvonta unohtuu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ruoti järjestön edustajiston kokouksessa keskiviikkona ammattiyhdistysliikkeen tilaa. Palola valitteli itsekriittisessä puheessaan, että ay-liike keskittyy neuvotteluissa aina lopulta työelämän hyväosaisten, toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa työtä tekevien etuihin.

”Puolustamme ainoastaan tämän joukon työttömyys- ja muutosturvaa. Emme aidosti ja oikeasti ole kiinnostuneita muiden kuin tanakasti työelämässä olevien edunvalvonnasta”, Palola sanoi.

Jotain Palolan havainnosta on nähtävissä tuoreessa lakimuutoksessa, joka neuvoteltiin kolmikantaisesti, siis hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Eduskunnan käsittelyssä oleva laki on huolestuttanut freelancereita ja muita ei-vakituisissa työsuhteissa työskenteleviä.

Kyseinen laki koskee työttömyysturvaa ja työttömyysetuuksien rahoittamista. Muutoksen pitäisi olla lähinnä tekninen, mutta samalla muutetaan myös työttömyysturvassa oleva yrittäjän määritelmä.

Yrittäjän määritelmä laajenee koskemaan omaa työtä tekeviä, jotka pelkäävät nyt, että vähäinenkin työskentely tulkitaan vastaisuudessa päätoimiseksi yritystoiminnaksi – mikä vie heiltä oikeuden työttömyysturvaan silloin, kun niitä vähäisiäkään töitä ei ole.

Eduskunnan hallituspuolueet vakuuttavat lakimietinnössä, että pelko on turha. Niiden mukaan kyse on vain lainsäädäntöteknisestä muutoksesta, joka ei kiristä työttömyysturvan saamisen ehtoja.

Silti huoli näyttää heränneen myös hallituspuolueissa, koska ne ovat lisänneet mietintöön lausuman eli eduskunnan eräänlaisen hurskaan toiveen. Ne toivovat, että te-toimistojen osaamista parannettaisiin omassa työssä työllistyvien ja yrittäjien työttömyysturvan rajanvetämisessä.

Pelkona on, että te-toimistot tekevät uuden lain myötä vääriä tulkintoja ja pitävät päätoimisina yrittäjinä sellaisiakin työnhakijoita, jotka aiemmin on katsottu sivutoimisiksi itsensä työllistäjiksi.

Epätyypilliset työsuhteet yleistyvät koko ajan, samoin itsensä työllistäminen. Tämä vaatii sosiaaliturvan uudelleenajattelua – ja jonkun, joka kiinnostuisi näidenkin työntekijöiden edunvalvonnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat