Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä ja AKT:n Piirainen voisivat ottaa oppia ammattilaisilta – parasta tulosta syntyy piilossa julkisuudelta

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Keskiviikkona päättyi aika antaa lausuntoja hallituksen niin sanotuista pakkolaeista, hallituksen kielellä ”yritysten kilpailukykyä kohentavista toimista”.

Palkansaajakeskusjärjestöt tietenkin tyrmäävät hallituksen esitykset. Järjestöjen mielestä esitykset ovat ristiriidassa perustuslain, EU:n pykälien ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten kanssa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan haluaisi lait mahdollisimman pian eduskuntaan, jotta ne olisivat varmasti voimassa ennen ensi syksyn työmarkkinakierrosta.

Pakkolakiesitykset hiertävät pahasti palkansaajajärjestöjen ja hallituksen välejä. Ne ovat vähintään osasyy sille, miksi neuvottelut seuraavasta palkkaratkaisusta ovat toistaiseksi poikki.

Neuvotteluprosessin aikana on ollut nähtävissä amatöörimäisyyttä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ottanut tavakseen tehdä politiikkaa julkisuuden kautta. Hän tulee televisiokameroiden eteen antamaan ultimaatumin milloin mistäkin asiasta. Kerran temppu voi tepsiä – hallitus pääsi sopuun sote-uudistuksen linjauksista – mutta toistettuna kikka menettää tehoaan.

Julkisuustemppu lienee opittu yhdeltä Sipilän edeltäjistä, Esko Aholta. Hänellä oli tapana ajoittaa hallituksensa kriisineuvottelujen päättyminen juuri iltauutisten alkamisaikaan.

Psykologian opit ovat unohtuneet myös työntekijäpuolelta. Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ilmoitti julkisuudessa armollisesti suostuvansa palaamaan neuvottelupöytään, mikäli Sipilä vetää pakkolakiesitykset pois. Viimeistään se lukitsi tilanteen. Miten luulisitte pohjalaisen pääministerin reagoivan julkiseen uhkaukseen?

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vetosi keskiviikkona osapuoliin, että työmarkkinaneuvotteluja jatkettaisiin mahdollisimman pian. Muuten neuvotteluista katoaa dynamiikka, tekemisen meininki.

Kuka tietää, ehkäpä tunnusteluja käydään kaiken aikaa. Jos niin on, se olisi pelkästään hyvä merkki. Kokeneet työmarkkinatoimijat olisivat voineet valistaa Sipilää: työmarkkinaneuvotteluja ei käydä julkisuudessa, ainakaan, jos niistä halutaan tulosta.

Avoimuus ja julkisuus ovat sinällään kannatettavia arvoja, mutta elävässä elämässä niillä on taipumus estää onnistunut lopputulos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat