Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cecil-leijonan kaltaiset tunteikkaat tapaukset tahraavat erätalouden maineen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Zimbabwessa viime kesänä yhdysvaltalainen metsästyksen harrastaja ampui kansallispuistossa eläneen pannoitetun, Oxfordin yliopiston tutkimusohjelmaan kuuluneen leijonan. Cecilinä tunnetun urosleijonan tappamisesta raportoitiin ympäri maailmaa salametsästyksenä, ja asiaan kytkettiin myös sarvikuonojen salametsästys.

Uutisoinnissa jäi vähälle huomiolle se, että leijonan tappanut minnesotalainen hammaslääkäri oli metsästänyt eräoppaiden ohjauksessa ja hänen metsästyslupansa olivat kunnossa. Hän ei tiennyt, että saaliseläin oli Cecil. Zimbabwen oikeuslaitos ei lopulta vaatinut ampujalle rangaistusta.

Kaupallinen metsästys on monissa Afrikan maissa tärkeä elinkeino. Paradoksaalisesti se on turvannut monien eläinlajien kantojen säilymisen: riistakannoista pidetään huolta, koska niistä saadaan taloudellista hyötyä. Tämä jää usein metsästystä tahraavien tapausten – kuten Cecilin ampumisen tai metsästystarkoituksessa tarhattujen leijonien – nostattaman kohun varjoon.

Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on arvioitu, että kaupallisen metsästyksen taloudelliset hyödyt ovat vuosittain noin miljardi euroa. Maan villieläinkannat ovat vahvat. Namibiassa metsästyssafarituloilla rahoitetaan eläinten suojelua.

Suomessa erätalouden kaupallinen tuotteistaminen on vähäistä, vaikka eränkäynti on tärkeä osa suomalaista elämänmuotoa. Metsästäjiä on Suomessa yli 300 000, ja kalastuksen harrastajiksi lasketaan peräti 1,7 miljoonaa suomalaista.

Luonnossa, eläinkannoissa ja yhteiskunnan arvoissa tapahtuvat muutokset heijastuvat nopeasti metsästykseen. Vaikka metsästykseen liittyvät konfliktit tuntuvat viime vuosikymmeninä kärjistyneen, metsästyksen yleinen hyväksyttävyys on kuitenkin kasvanut. Kalastuksessa ristiriidat ovat vähäisempiä.

Metsähallitus, Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot sekä Oulun diakonissalaitos ovat selvittäneet eränkäynnin vaikutuksia hyvinvointiin ja maakuntien talouteen. Kyselytutkimuksessa metsästäjät ja kalastajat kertovat yleisen terveydentilansa ja mielialansa kohentuneen. Erityisesti pienriistametsästäjille kertyy runsaasti liikuntakilometrejä.

Suomessa viime vuosina laadituissa selvityksissä on havaittu, kuinka tärkeä eräharrastus on kansantalouden, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Pelkästään valtion maille myydyt 150 000 metsästys- ja kalastuslupaa tuovat noin 40 miljoonaa euroa maakuntiin.

Villiruokatalous, eränkäynnin välinemarkkinat, koiraharrastus, riista- ja kalakantojen hoitotyö, kanta- ja lajiseurannat ja muu vapaaehtoistyö muodostavat taloudellisesti tärkeän kokonaisuuden. Riistanhoitoyhdistysten tehtävien, kanta- ja lajiseurantojen ja suurpeto- ja hirvieläinkolareiden jälkitöiden arvo on lähes 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Metsästyksellä ja kalastuksella voidaan myös korjata muun luonnonkäytön ekosysteemeille aiheuttamia ongelmia. Esimerkiksi järvien rehevöitymistä hallitaan särkikalojen tehokalastuksella ja alkuperäislajistoa vieraslajien poistamisella.

Hallitusohjelmassa luotetaan biotalouden nousuun. Erätalouden talousvaikutuksia koskevat selvitykset ovat osoittaneet, että tällä sektorilla on potentiaalia.

Metsästys saatetaan kuitenkin kyseenalaistaa, mikäli tunteemme kyseenalaistavat harrastuksen. Suomen Cecilejä ovat olleet pantasudet. Niiden ampumiset ovat tahranneet metsästyksen mainetta.

Suomalaisilla on metsästykseen erityinen, tunnepitoinen ja jopa intohimoinen suhde, sekä puolesta että vastaan. Tämä metsästyksen erityisyys on erätalouden kehittämisen sisäinen jarru.

Kestävästi järjestettynä metsästys ja kalastus edustavat järkevää luonnon hyödyntämistä. Ne edistävät hyvinvointia, kansantaloutta sekä tukevat eläinlajien säilymistä. Erätalous tarvitsee kehittyäkseen jämäkkää strategista otetta.

Eränkäynnin on oltava eettistä, ja se on pystyttävä dokumentoimaan. Yksi tärkeä periaate on pakomahdollisuuden tarjoaminen metsästettävälle eläimelle. Eläintä on kunnioitettava metsästyksen kaikissa vaiheissa. Erityisesti salapyynti heikentää metsästyksen uskottavuutta.

Yritykset eivät uskalla investoida toimialalle, jossa tunteet ja mielikuvat dominoivat. Jos perustat ovat kunnossa, yksi epäonnistunut metsästys- tai kalastustapahtuma ei horjuta erätaloutta.

Jukka Bisi ja Pirjo Ilvesviita

Bisi on erätalouspäällikkö ja Ilvesviita eräasioiden aluepäällikkö Metsähallituksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat