Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova öljykisa uhkaa kaikkia tuottajia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Öljyntuottajamailla on menossa äärimmäisen kova keskinäinen kisa, joka muuttaa maailmantalouden rakenteita. Heikoimmat putoilevat kyydistä, mikä johtaa joissakin maissa ihmisten köyhtymiseen ja ennen pitkää sosiaalisiin levottomuuksiin. Öljyn tuojat sen sijaan pääsääntöisesti voittavat.

Myös öljy-yhtiöt ovat keskellä suurta mullistusta. Pieniä yhtiöitä menee nurin, kallein tuotanto pysähtyy ja ala vähentää työvoimaa sadointuhansin.

Raakaöljy maksoi kuluneella viikolla enää nelisenkymmentä dollaria barrelilta. Hinta on romahtanut runsaassa vuodessa alle puoleen, eikä hinnan nousua ole näkyvissä.

Suuren energiasyöpön Kiinan tuotanto hidastuu nopeammin kuin se uskaltaa virallisesti tunnustaa. Kun Kiinan kysyntä on hiipunut samaan aikaan kun tuotanto on ollut kasvussa, lähes kaikkien raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet tai pysyneet paikoillaan.

Tuottajamaiden järjestö Opec piti 4. joulukuuta kokouksen, jossa keskusteltiin muun muassa tuotannon rajoituksista. Kokouksen alla monet jäsenmaat ja Opecin ulkopuoliset energiamaat toivoivat sopua rajoituksista.

Suurin tuottaja Saudi-Arabia kertoi, että ei käy. Maan mukaan seuraavan kerran asiaa kannattaa pohtia ensi kesänä.

Opecin kyvyttömyys löytää yhteinen linja jäsenten kannalta aivan oleelliseen ratkaisuun voi merkitä koko järjestön hiipumista. Ainakin keskinäinen lojaliteetti on tuhottu, sillä Saudi-Arabia ajaa näin tietoisesti muita maita kohti kuilua.

Linja uhkaa pahimmin köyhiä tuottajamaita, joissa hinnan lasku menee hidasteetta ihmisten elämään ja kasvattaa köyhyyttä. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Venezuela ja öljyn tuottajat Afrikassa. Niiden talous pettää jo. Mahdolliset rajoitukset ja niiden hintavaikutukset ensi kesän jälkeen ovat näille maille aivan liian kaukana.

Mutta vaarassa ovat monet muutkin.

Venäjän turvana ovat kalliin energian aikana kerätyt varannot. Ne kuitenkin hupenevat aikana, jolloin maan pitäisi pystyä investoimaan lisää öljyn ja kaasun tuotantoon. Helposti ja halvalla hyödynnettävät alueet ovat jo käytössä, ja vanhat lähteet hupenevat. Investoinnit hankalampiin ja kalliimpiin tuotantoalueisiin ovat nykyisen hintatason vuoksi kannattamattomia.

Kaiken lisäksi uuden tuotannon käyttöön ottamisessa ja vanhan ylläpitämisessä tarvittava läntinen teknologia on jäänyt Venäjän-vastaisten pakotteiden uhriksi.

Helppoa ei ole energia-alalla edes Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset liuskeöljyn tuottajat eivät pysty näillä öljyn hinnoilla kannattavaan tuotantoon enää oikeastaan missään päin maata.

Pudotuspeli on vaarallinen myös Saudi-Arabialle itselleen. Sen tuloista 90 prosenttia tulee energianviennistä.

Saudi-Arabian hallitsijasuku on ostanut yhteiskuntarauhaa tarjoamalla öljystä saatavilla tuloilla hyvinvointia hallituille. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan saudien keräämät ja jo käyttöön ottamat vararahastot kuivuvat viidessä vuodessa, jos öljyn hinta ei toivu. Maan budjettivaje vastaa tänä vuonna summaa, joka olisi 20 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vaje on siis suurempi kuin Kreikalla koskaan. Jos Saudi-Arabian maksukyky horjahtaa eikä tilanne korjaudu nopeasti, lopputulos voi olla se, että hallitut sanovat ”yhteiskuntasopimuksen” yksipuolisesti irti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat