Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n rajojen yhteisvalvonta vaatii vaikeita päätöksiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tarve parantaa EU-maiden ja erityisesti avoimen Schengen-alueen ulkorajojen valvontaa on ollut viime kuukausina selvää kautta Euroopan. Yhteinen valvonta on yksi perusedellytys sille, että EU pystyy tarjoamaan kansainvälisten sopimusten ja omien säännöstensä mukaisesti turvapaikan sitä tarvitseville.

Yhteinen rajavalvonta kajoaisi kuitenkin syvästi valtioiden suvereniteettiin. Perjantaina julki tullut EU:n komission radikaali hanke yhteisistä rajajoukoista on mahdollisesti harkitusti ylimitoitettu ja edellyttää paljon poliittisia päätöksiä toteutuakseen edes osittain.

Paine yhteisiin toimiin on kova. YK:n pakolaisviraston UNHCR:n mukaan Eurooppaan on tänä vuonna saapunut jo noin miljoona turvapaikanhakijaa Välimeren alueen kautta.

Pitkään paikallaan polkenut hanke EU:n yhteisen rajavalvonnan luomiseksi lähti etenemään EU:n huippukokouksessa lokakuun puolivälissä. Samalla hyväksyttiin yhteistyö pakolaiskriisissä Turkin kanssa.

EU-maat päättivät ”työskennellä kohti yhteisen ulkorajojen hallintajärjestelmän asteittaista perustamista”. Keskusteluja käydään yhteisestä raja- ja rannikkovartiojärjestelmästä sekä nopeista rajajoukoista tilanteisiin, joissa tarvittaisiin pikaisia ja voimakkaita toimia.

Käytännön ehdotusten tekeminen jätettiin EU:n toimeenpanokoneiston eli komission tehtäväksi. Perjantaina The Financial Times kertoi, että komission ehdotukset julkistetaan ensi viikolla.

Lehden tietojen mukaan EU:n komissio ehdottaa itseään päättäjäksi siitä, milloin EU:n raja- ja rannikkovartio hälytettäisiin valvomaan ulkorajaa. Schengen-alueen mailla ei olisi mahdollisuutta kieltäytyä avusta. EU:n nykyisellä rajaturvallisuusvirastolla Frontexilla ei ole itsenäistä toimivaltaa eikä omia voimavaroja.

EU-johtajat kuitenkin korostivat lokakuussa edelleen jäsenmaiden kansallista päätösvaltaa rajavalvonnassa.

Komission ehdotus saatetaan leimata kunnianhimoisuudessaan epärealistiseksi. Se on kuitenkin pohja päätöksille yhteisestä rajavalvonnasta ja näpäytys Kreikalle valvonnan laiminlyömisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat