Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos et ole sisukas ja ahkera?

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Oletko mielestäsi ahkera, mukava ja kohtuullisen sisukas? Niin minäkin.

Tämä on viesti, jonka myös maan johto meille pääministeriä myöten kertoo. Suomella on vaikeaa ja maailma on epävakaa, mutta loppujen lopuksi olemme tolkun kansaa, joka pärjää sisulla ja ahkeruudella. Kun jatkamme näillä piirteillämme, kaikki kyllä järjestyy.

Mutta entä jos tämä ei pidä paikkaansa? Entä jos olemme maailman mittakaavassa ihan tavanomainen, pienestä valittava ja väsyvä, pimeän ilmaston rasittama kansa?

Viime viikkoina olen kuullut useamman ihmisen – myös itseni – haikailevan lomalle. Edellinen lomani oli tyypillinen suomalainen kesäloma, useiden viikkojen mittainen. Sen päättymisestä on vain neljä kuukautta. Nyt minä, sisukas ja ahkera suomalainen, kaipaan jo seuraavaa lomaa – samalla kun suuri osa maailman ihmisistä ei voi edes kuvitella viikkojen lomaa, varsinkaan palkallisena.

Ei ole epätavallista, että suomalaiset, joilla on usein alle 40 tunnin työviikko, pohtivat sitä, miten he voivat ylipäätään jaksaa niin raskasta työelämää. Hyvätuloisetkin väittävät vakavissaan, ettei heillä ole yhtään ylimääräistä rahaa. Terveet vanhemmat – minäkin – pitävät lapsiperheen arkea välillä niin raskaana, että hyvä, jos joululahjoja jaksaa ostaa.

Miten ihmeessä muut maailman ihmiset jaksavat?

Lisäksi tolkku ja sisu voivat nähtävästi karata meistä, kun maailmasta tulee ennustamaton. Kaikesta tulee uhka ja vähän kaikki voi pelottaa.

Asuin Brysselissä, kun kaupungissa oli sama korkein terroriuhka kuin nyt Pariisin iskujen jälkeen. Odotettiin joulua 2007 ja uhkana oli al-Qaida. Joulutori suljettiin illalla aikaisin, uudenvuoden ilotulitus peruttiin. Yhtäkkiä joka toinen vastaantulija kotinurkilla vaikutti epäilyttävän näköiseltä. Voisiko tuo olla terroristi? Tai tuo? Tolkku katosi hämmästyttävän nopeasti, enkä ollut siitä ylpeä.

Eivät suomalaiset patalaiskoja tai sisuttomia pelkureita ole. Arki voi väsyttää ketä tahansa. Monilla on todellisia huolia ja vaikeuksia. Eikä kaikesta saavutetusta mukavuudesta tarvitse tinkiä vain siksi, että jollain maailmassa on meitä vaikeampaa.

Mutta kuva itsestämme voi silti olla välillä väärä. Ehkä suomalainen menestys ei tulekaan sillä, että tällä nykyisellä sisulla, ahkeruudella ja tolkun luonteella painamme eteenpäin. Ehkä niitä tarvitaan tässä maailmassa hitusen enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat