Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ASP-järjestelmästä kannattaa pitää huolta – se on asuntomarkkinoiden elinehto

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Ensiasunnon ostaja on koko asuntomarkkinan moottori. Kun nuori aikuinen ostaa ensimmäisen yksiönsä, hän sysää liikkeelle asuntokauppojen ketjun. Yksiön myynyt pääsee muuttamaan puolisonsa kanssa kolmioon. Kolmion myyjä kenties omakotitaloon. Omakotitalon myynyt eläkeläispariskunta pääsee kätevämpään asuntoon.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna on huolissaan tämän ketjun tulevaisuudesta. Pauna muistuttaa, että kaupunkien vuokra-asuntomarkkinoille on tulossa kasvavan maahanmuuton takia paljon uusia ihmisiä. On siis hyvin tärkeätä, että omistusasuminenkin olisi edelleen nuorille mahdollista.

Paunan mielestä yhteiskunta uhkaa jakautua omistusasumisen suhteen kahtia niihin, joilla ei ole milloinkaan varaa ostaa omaa ja varakkaisiin sukuihin, joissa asunnot omistetaan.

”Vuokralainen maksaa käytännössä asunnon omistajan velat, vaikka hän voisi samalla rahalla maksaa omaa velkaansa.”

Ensiasunnon ostajan tilanne vaikeutuu ensi vuonna, kun voimaan tulee lainakatto, joka rajaa ensiasunnon ostajan lainan koon enintään 95 prosenttiin vakuuksien arvosta. Finanssivalvonta (Fiva) linjasi hiljattain, että lainasummaa ei voi kasvattaa edes ostamalla ylimääräisiä täytevakuuksia.

Viranomaiset voivat madaltaa lainakaton prosenttirajaa, jos asuntojen hinnat karkaavat tai velkaantuminen kiihtyy. Se vaikeuttaisi ostajan asemaa entisestään.

Ratkaisu ongelmaan on asp-järjestelmä. Fiva on nimittäin päättänyt, että lainakaton mahdollinen kiristäminen ei koske asp-säästäjiä.

asp-säästäjän pitää edelleen säästää kymmenen prosenttia kauppahinnasta, mutta säästäjä voi nyt luottaa siihen, että tuo määrä riittää.

Aspin ehdot ovat edulliset. Ensiasunnon ostaja saa tarvittavan lisätakauksen valtiolta ja säästöille maksettava lisäkorko on huomattava. Järjestelmään kuuluu myös osittainen korkokatto siltä varalta, että korot joskus vielä nousevat.

Hallitus oli jo vähällä tuhota järjestelmän ehdottamalla aspin ikärajan alentamista 15 vuoteen. Se olisi käytännössä tarkoittanut lisäkoron menetystä monille säästäjille. Esitys vedettiin takaisin. Ympäristöministeriö laatii uuden esityksen tammikuun alkuun mennessä.

Koko asuntomarkkinan kannalta on elintärkeää, että siitä tulee asuntosäästämiseen voimakkaasti kannustava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat