Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisinhallinta palasi henkiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomelta on pyydetty syksyn kuluessa apua lukuisissa kriiseissä, ja niin on monelta muultakin maalta. Pyynnöt romuttavat käsitystä, että kansainvälinen sotilaallinen kriisinhallinta ja Suomen tarve osallistua siihen olisivat hiipumassa.

Päättyvällä viikolla tietoon tuli Yhdysvaltain pyyntö lisäavusta liittoumassa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Sitä ennen Ranska oli pyytänyt EU-mailta apua kuukausi sitten Pariisiin tehtyjen terrorihyökkäysten jälkeen. Sittemmin Suomi on saanut Ranskalta yksilöidyn kahdenkeskisen avustuspyynnön.

Aiemmin Saksa oli ensimmäisenä pyytämässä EU:n pakolaiskriisissä apua, jota Suomikin on sittemmin ryhtynyt pyytämään muilta. Lisäksi Suomi on pyynnöstä pitkittämässä osallistumistaan kriisinhallintaan Naton johdolla Afganistanissa ja YK:n johdolla Libanonissa.

Kaikki avustuspyynnöt eivät koske nimenomaan sotilaallista kriisinhallintaa, mutta kaikissa se on vähintään osana.

Euroopan pakolaiskriisissäkin suomalaisten merisotilaiden alustarkastusosasto osallistuu EU:n kriisinhallintaoperaatioon Italian edustalla. Samalla osallistuminen rajavalvontaan Kreikassa lisääntyy.

Yhdysvaltain avustuspyyntö koskee sekä sotilaallista että siviilikriisinhallintaa Isisiä vastaan. Ranska pyytää nimenomaan sotilasapua EU:n ja YK:n johtamissa operaatioissa Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Suomi on suostunut molempiin pyyntöihin.

Kansainvälistä yhteistyötä edellyttävien sotilaallisten hankkeiden nopea lisääntyminen pysäyttää viime toukokuussa Suomen hallitusneuvotteluissa sovitun kriisinhallinnan alasajon ja muuttaa asteittain kasvavan säästötavoitteen asteittain kasvavaksi lisämenoksi.

Kriisinhallinnan alasajon taustalla ollut ajatusmalli on romuttunut.

Kriisinhallinnan leikkaukset ovat hallitusohjelmassa nimenomaan perussuomalaisten vaatimuksesta. Sen enempää keskustalla kuin kokoomuksellakaan ei ollut kiinnostusta tarkempaan harkintaan, kun säästökohteita kirjattiin.

”Vähennetään osallistumista sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioihin”, hallitusohjelmassa sanotaan suoraviivaisesti. Vuoteen 2017 mennessä yhdeksässä operaatiossa olisi enintään 90 sotilasta. Tarpeen mukaan operaatioiden määrää voisi kasvattaa yhdellä tai kahdella. Rahaa säästyisi ensi vuonna jo viisi miljoonaa euroa ja vuoteen 2018 mennessä 15 miljoonaa euroa vuodessa.

Vastaava väärä arvio kriisinhallinnan näkymistä tehtiin myös puolustusliitto Naton huippukokouksessa viime vuoden syyskuussa.

Päättäessään vastata Venäjän sotilastoimiin Ukrainassa lisäämällä keskinäistä puolustusvalmiuttaan Nato-maat arvelivat, että kriisinhallintatehtävät samalla vähenevät. Arvio oli oikea siinä, että Afganistania lukuun ottamatta näköpiirissä olevat suuremmat kriisinhallintaoperaatiot eivät ole Naton johtamia.

Länsi-Euroopan maat joutuvat kuitenkin nyt panostamaan sekä aluepuolustukseen että kriisinhallintaan.

Myönteistä tilanteessa on se, että Suomi on ainakin tähän asti ottanut vastaan siltä vaaditun vastuun. Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Brysselissä viime viikolla, että uudessa tilanteessa tarvitaan uusia päätöksiä.

Kriiseissä on tullut hyvin selväksi, ettei Suomen puolustus ala vasta Suomen rajoilla vaan paljon kauempana – ja yhdessä muiden maiden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat