Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta sai Paavolasta pätevän pääsihteerin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola, 59, valittiin perjantaina eduskunnan pääsihteeriksi. Paavolan valinta oli selvä, sillä hän tuli valituksi jo äänestyksen ensimmäisellä kierroksella saatuaan yli puolet äänistä.

Kyse on erittäin tärkeästä nimityksestä. Eduskunta käyttää Suomessa ylintä lainsäädäntövaltaa. Pääsihteeri on puolestaan eduskunnan korkein virkamies.

Valinnan jälkeen kommenteissa korostui se, että jälleen yksi lasikatto murtui. Paavola on ensimmäinen nainen eduskunnan pääsihteerinä.

Uutta on myös se, että Paavola on poliittisesti sitoutumaton. Esimerkiksi hänen edeltäjällään Seppo Tiitisellä oli keskustalainen tausta.

Perinteisesti useimmat eduskunnan korkeista virkamiehistä ovat olleet puoluepoliittisesti sitoutuneita.

Näin oli lähellä käydä tälläkin kertaa, sillä keskusta, kokoomus ja Sdp yrittivät kukin ajaa omaa ehdokastaan pääsihteeriksi.

Sinänsä puoluepoliittinen runnominen on ymmärrettävää, sillä virka on tärkeä ja toisaalta eduskunta on läpipoliittinen elin, jossa kaikki politisoituu. Sitä paitsi jäsenkirja ei ole tähänkään asti haitannut eduskunnan korkeimpien virkamiesten virkatehtävien tasapuolista hoitamista.

Varatuomari Maija-Leena Paavola on pitkän linjan virkamies, johon eduskunnan työntekijät luottavat. Hän tuli eduskuntaan töihin vuonna 1991, ensin oikeusasiamiehen kansliaan. Vuonna 1997 hän siirtyi eduskuntasihteeriksi eduskunnan kansliaan. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut lainsäädäntöjohtajana, joka on eduskunnan toiseksi korkein virka.

Pääsihteeri johtaa eduskunnan kansliaa, jossa työskentelee noin 440 virkamiestä. Sen alaisuudessa ovat myös kansanedustajien avustajat.

Kanslian tehtävänä on vastata siitä, että eduskunta pystyy hoitamaan sille kuuluvat tehtävät. Jos eduskunnassa tulee yllättäviä tilanteita, pääsihteerin tulee löytää ratkaisu esimerkiksi perustuslakia tulkitsemalla.

Olennaisinta Paavolan valinnassa ei ollut sukupuoli tai poliittinen sitoutumattomuus vaan se, että hän on erittäin pätevä pääsihteerin tehtävään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat