Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisi aloittaa uuden aikakauden

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pariisissa lauantaina solmittu ilmastosopimus 195 maan kesken on käännekohta ilmastonmuutoksen hillinnässä. Sopimuksen sisältö on vahvempi kuin etukäteen odotettiin, ja neuvottelut sujuivat Ranskan johdolla paremmin kuin kukaan uskalsi toivoa.

Jokainen maa joutuu vastaisuudessa esittelemään suunnitelmat, miten se vähentää päästöjä ja osaltaan estää ilmaston lämpenemistä. Suomi on joukossa mukana, EU-maiden rintamassa.

Suunnitelmat ovat vapaaehtoisia, mutta Pariisin sopimuksen mukaan niiden toteutumista seurataan viiden vuoden välein.

Tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen pitkällä aikavälillä alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta ja pyrkiä siihen, että lämpeneminen jäisi 1,5 asteeseen.

1,5 astetta nousi toiseksi viralliseksi maaliksi vasta paikan päällä Pariisissa ja pysyi yllättäen mukana sopimustekstissä loppuun asti. Puolitoista astetta on kova tavoite siihen nähden, että ilmasto on jo lämmennyt noin yhden asteen. Lähellä arktisia alueita, Suomessakin, lämpeneminen on ollut keskimääräistä voimakkaampaa (HS 13.12.).

Pariisin sopimuksen mukaan maiden tulisi mahdollisimman pian pyrkiä siihen, että kasvihuonekaasujen päästöt saavuttavat taitekohdan ja kääntyvät laskuun. Vuoden 2050 jälkeen ihmisen aiheuttamat päästöt pyritään rajoittamaan tasolle, jonka luonto, esimerkiksi metsät, pystyvät sitomaan.

Pariisin tavoitteet tarkoittavat sitä, että maiden on kiristettävä lähivuosina tuntuvasti kunnianhimonsa tasoa. Ennen kokousta annetut lupaukset päästövähennyksistä eivät riitä.

Tavoitteiden välitarkastelut ovat vastaisuudessa keskeisiä. Ensimmäinen mittauspiste tulee jo vuonna 2018, siis jo ennen Pariisin vuonna 2020 alkavaa sopimuskautta. Pidemmälle päästövähennyksissä edenneet maat, esimerkiksi EU-maat, voivat välitarkasteluissa luoda painetta niitä maita kohtaan, joiden tavoitteet ovat nyt vielä vaatimattomampia.

Monet näistä maista ovat kehitysmaita, jotka odottavat kehittyneemmiltä mailta taloudellista apua päästövähennysten toteuttamiseen.

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa kehittyneet maat sitoutuivat vuosittaisessa ilmastorahoituksessa sadan miljardin dollarin tasoon vuoteen 2020 mennessä. Tähän tasoon ei ole vielä päästy, mutta sitoumusta jatkettiin Pariisissa vuoteen 2025 asti.

Hetki oli otollinen. Olisi ollut neuvottelijoilta suoranainen petos palata Pariisista kotiin ilman sopimusta vuonna, josta on tulossa mittaushistorian lämpimin.

Tilanteen vakavuus on tunnustettu, nyt alkaa varsinainen työ. Sen oleellinen osa on saada kansalaiset ymmärtämään, että puolentoista asteen tavoite jää sanahelinäksi ilman konkreettisia toimia.

Monet näistä toimista maksavat. Ne sisältävät esimerkiksi tukia uusiutuvalle energialle eli veronmaksajan kukkarolla käymistä. Ilmastonmuutoksen torjunta voi tarkoittaa muun muassa sähkön, lentolippujen ja autoilun kallistumista – eli muutoksia siihen mukavaan elämään, johon länsimaiset ihmiset ovat tottuneet ja jota kehittyvien maiden kansalaiset vasta tavoittelevat.

Kehitys jo ennen Pariisia on kuitenkin osoittanut, että ilmastonmuutos on myös innovaatioiden lähde. Kovat tavoitteet ruokkivat kekseliäisyyttä, teknologia kehittyy ja halpenee. Fossiilisista polttoaineista luopuminen näytti aiemmin mahdottomalta – mutta Pariisissa otettiin askelia, jotka vääjäämättä vievät siihen suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat