Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-soppa porisee vielä, some voi olla sontaluukku

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomien uutistoimituksen päällikkö Leena Korja-Kaskimäki kirjoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

”Joka luuli, että hallituksen sorvaama sote-ratkaisu olisi nyt valmis ja vain käyttöönottoa vailla, luuli väärin. Uusi hallintohimmeli on riidelty, kunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto vaihtuu kolmen vuoden kuluttua maakunnalliseen, mutta paljon tarkemmasta ei ole tietoa. Kysymyksiä tuntuu yhä olevan enemmän kuin vastauksia.”

”Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään leveämmille harteille maakunnalliseen hoitoon, kuntien menoista häviää valtaosa. Mitä kunnan tehtäväksi jää, mitä siirtyy itsehallintoalueille? Tämä lienee keskeistäkin keskeisempi asia selvittää. Jo nyt on ilmaan heitetty ajatus, että esimerkiksi Turku voisi perustaa yhtiön, joka tuottaa itsehallintoalueelle sote-palveluja (TS 5.12.)”

”Siitäkin pitää päättää, miten kunnat aikanaan enää valjastetaan ennaltaehkäisevään työhön. Kun vapaa-aika- tai nuorisotoimi nyt tarjoaa palveluita, joilla torjutaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta, tekeekö kunta näin myös jatkossa? Varsinainen hyötyhän sataa tuolloin sote-alueen laariin.”

”Se, miten itsehallintoalueet jatkossa motivoivat kuntia, jää nähtäväksi. Kunhan eivät nyt kurittamalla kuitenkaan.”

Savon Sanomien va. päätoimittaja Seppo Rönkkö pohtii nykyistä kielenkäyttöä.

”Takavuosina niin sanotulla vanhemmalla väellä oli tapana paheksua, kuinka nuorten kielenkäyttöä hallitsevat alatyyliset ilmaisut. Ei siinä mitään puolusteltavaa olekaan, kun piltit suoltavat hyvän syljenerityksen lomassa jokaisen lauseen vahvikkeeksi saata, peetä ja veetä.”

”Missä mennään nyt? Miksikäpäs se puheenparsi olisi kadunkulmilla muuttunut? Ilmiö ei ole valitettavasti sellainen, joka lieventyy, kun ikää karttuu.”

”Suomalaiset ovat hyvin koulutettua väkeä, joten voisi olettaa, että se näkyisi jokseenkin sivistyneenä argumentointina. Sosiaalisen median käyttö havainnollistaa, kuinka värikkäästi tämä juro ja hiljainen pohjoisen kansa pohjimmiltaan ilmaisee itseään. Siinä on hienosyinen small talk kaukana. Käytettävät sävyt ovat musta ja valkoinen.”

”Oppivelvollisuuden suorittamisen myötä välimerkit osuvat jokseenkin kohdilleen. Sydämen sivistyksen laita sitten on – no voisiko sanoa vaihteleva.”

”Nykytyyliin on nimetty jo julkaisukin. MV ei käsittele maanviljelyksen ajankohtaisteemoja.”

”Sosiaaliseen mediaan asetetut odotukset ovat osin osoittautuneet pahasti vääriksi.”

”Parhaimmillaan se toimii monella tasolla oivaltavana keskustelualustana ja yhteydenpitovälineenä. Pahimmillaan some on likainen sontaluukku ja kiusaamiskanava, jota moni käyttää, mutta moni ei osaa lukea tai edes tavata.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat