Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välikysymyksiä pitäisi käyttää harkitummin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Huomenna tiistaina Juha Sipilän (kesk) hallitus pääsee jälleen vastaamaan välikysymykseen. Vasemmistoliiton ja vihreiden tekemä välikysymys kohdistuu valtiovarainministeri Alexander Stubbiin (kok), joka antoi marraskuun lopun kyselytunnilla vääriä tietoja hallintarekisterilain viranomaislausunnoista.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen totesi viime viikolla, että välikysymys on turha. Stubb on pyytänyt lausuntoaan lukuisia kertoja anteeksi. Hallitus on myös haudannut koko lakiesityksen.

Tiitisen mukaan asian pyörittely menee ”jonninjoutavan puolelle”. Tiitisen kanssa on helppo olla samaa mieltä.

Välikysymyksessä mittautetaan hallituksen tai yksittäisen ministerin luottamus. Käytännössä välikysymyksellä on harvemmin kaadettu hallituksia. Suomen itsenäisyyden aikana näin on käynyt neljä kertaa – viimeksi vuonna 1958, jolloin Rainer von Fieandtin virkamieshallitus joutui eroamaan leivän hintaa koskevan kiistan vuoksi.

Välikysymyksen suurin merkitys onkin siinä, että se antaa oppositiolle mahdollisuuden haastaa hallituksen politiikkaa ja nostaa keskusteluun tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Syksyllä välikysymyksiä on esitetty hallituksen koulutus-, liikenne- ja työllisyyspolitiikasta sekä eläkeläisiin kohdistuneista leikkauksista. Nämä kysymykset ovat olleet perusteltuja, sillä aiheet ovat tärkeitä. Ehkä osittain välikysymyksen takia hallitus perui eläkeläisten asumistuen leikkauksia.

Tiistain välikysymys on kohdistettu suoraan Alexander Stubbiin ja hänen johtamansa valtiovarainministeriön lainvalmisteluun. Asia on tietenkin vakava. Ministerin pitää puhua eduskunnassa totta, eikä hallintarekisterilain valmistelu mennyt valtiovarainministeriössä hyvän lainsäädännön periaatteiden mukaisesti.

Silti asiaa on vatvottu jo niin paljon, että tiistain keskustelu tuskin tuo siihen mitään lisäarvoa. Välikysymys olisi ollut perustellumpi, jos oppositio olisi muotoillut tekstin laajemmin ja kysynyt yleisemmin hallituksen lainvalmistelun periaatteista. Välikysymys on jämerä ase ja keskeinen osa parlamentarismia. Sitä ei pitäisi käyttää liian heppoisin perustein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat