Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska patoaa pettyneetkin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranska rakentaa itsestään poliittista ja sosiaalista kokeilua painekattilaperiaatteella. Kerta ei ole ensimmäinen.

Sunnuntaina aluevaalien toisella kierroksella äärioikeistolainen Front National ei saanut yhtään aluetta hallintaansa. Ei, vaikka se sai ensimmäisellä kierroksella lähes 30 prosentin kannatuksen.

Toisellakin kierroksella Front National keräsi vahvan tuloksen, mutta sen tie katkaistiin kaikkialla. Presidentti François Hollanden sosialistipuolue vetäytyi pois niillä alueilla, joilla se pärjäsi heikosti ensimmäisellä kierroksella. Puolue antoi ymmärtää, että heidän kannattajiensa tulisi tukea toisella kierroksella maltillisen oikeiston, entisen presidentin Nicolas Sarkozyn Tasavaltalaiset-puolueen ehdokasta. Maltillinen oikeisto nousikin lopulta voittajaksi, ja Front Nationalin eteneminen estettiin.

Ranska näyttää jatkavan asetelmassa, jossa vanhat valtapuolueet tekevät mitä tahansa estääkseen Front Nationalin nousun. Jos tilanne ei olisi mennyt näin täpärälle, olisi ollut äärimmäisen vaikeaa kuvitella, että Hollanden puolue olisi asettunut Sarkozyn puolueen ja hänen henkilökohtaisten valtatavoitteidensa tueksi. Sarkozya eivät hyväksy kaikki edes omassa puolueessa – sosialistien riveissä ei oikeastaan kukaan.

Tämä ei ollut ensimmäinen epäpyhä liittoutuma. Kun Front Nationalin perustaja Jean-Marie Le Pen nousi yllättäen vuonna 2002 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kakkoseksi ja sosialistien Lionel Jospin putosi, sosialistit asettuivat toisella kierroksella tukemaan oikeiston Jacques Chiracia.

”Votez escroc, pas facho!” (Äänestäkää roistoa, älkää fasistia) sosialistien nuorisokaartien julisteissa opastettiin Lillessä (Libération 23.4.2002). Sarkozyn tukeminen nähdään sosialistien riveissä samankaltaisessa valossa.

Demokratian toteutumisen kannalta tilanne on ongelmallinen. Kyse ei ole ainoastaan puolueiden keskinäisestä kisailusta. Sosialistit ja maltillinen oikeisto löytävät toisensa aina silloin, kun tarkoituksena on estää kansan protestoinnin kanavoituminen näiden kahden valtapuolueen ohi. Se tarkoittaa samalla sitä, että iso osa ranskalaisista äänestäjistä pelataan ulos ja heidän mielipiteensä ohjataan umpikujaan. Tämä tehdään yleisen hyvän nimissä – tarkoituksena on estää äärioikeiston nousu.

Front Nationalin nousussa ei ole kyse ainoastaan äärimielipiteiden kasvusta. Mukana on paljon väkeä samankaltaisin motiivein kuin Suomessa oli perussuomalaisten nousun aikaan: Front Nationalia nostattaa myös se, että osa kansasta on kyllästynyt ja pettynyt vanhojen voimien kyvyttömyyteen ja toimintatapoihin. Työttömyys kasvaa, talouskasvu on heikkoa ja varsinkin vanhemman äänestäjäkunnan hellimä nostalginen ajatus Ranskan suuruudesta murenee. Tällaiset aidosta pettymyksestä kumpuavat ajatukset ja vastalauseet padotaan samalla kun padotaan rasismia ja muukalaisvihaa.

Enemmistövaalitapa parlamenttivaaleissa ja aluevaaleissa risteytyvä suhteellinen ja enemmistötapa auttavat patoamispyrkimyksessä. Viime vuosina Ranskassa on availtu keskustelua siitä, pitäisikö parlamenttivaaleissa siirtyä suhteelliseen tapaan. Koska muutos edellyttäisi vanhojen valtapuolueiden kannatusta, muutosta tuskin edistetään, koska se helpottaisi FN:n pääsyä valtaan.

Ranska on tavannut kehittyä voimakkaiden murrosten ja vallankumousten kautta. Tämä nähtiin esimerkiksi 1960-luvun lopulla. Vanhat ja konservatiiviset voimat olivat padonneet – silloinkin yleisen hyvän nimissä – nuorten ja naisten nousua sekä liberaaleja ja vasemmistolaisia aatteita. Lopulta painekattila räjähti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat