Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastolupausten myötä avautuvat isot markkinat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lähes kaikki maailman maat kertoivat viikonloppuna päättyneissä Pariisin ilmastoneuvotteluissa, että ne ovat valmiita konkreettisiin toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Toimet ovat vasta lähtökohta ja kiristyvät ajan myötä.

Maat ovat määritelleet toimensa itse, joten kunnianhimon määrä vaihtelee. Oleellista on kuitenkin se, että nyt tehdyistä lupauksista ei voi peruuttaa takaisin. Kaikkien maiden tulee vastaisuudessa viiden vuoden välein raportoida päästöistään ja siitä, miten ne aikovat saavuttaa päästövähennystavoitteensa.

Tämä lähestymistapa saattaa mahdollistaa sen, että sopimukseen kirjattu tavoite maapallon keskilämpötilan nousun rajaamisesta alle kahden asteen toteutuu. Pyrkimyksenä on pitää lämpeneminen alle 1,5 asteessa.

Suomi on sitoutunut EU:n yhteiseen tavoitteeseen vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Uusiutuvan energian osuuden energiankulutuksesta tulee olla vähintään 27 prosenttia.

Vielä ei tiedetä, millä tavoin EU lähtee kiristämään tavoitteitaan, mutta sekin on jossain vaiheessa edessä. Sen ei pitäisi olla Suomessa ongelma.

Suomessa nykyinen hallitus on luvannut hallitusohjelmassaan nostaa uusiutuvan energian käyttöä niin, että 2020-luvulla sen osuus nousee yli 50 prosenttiin.

Liikenteen uusiutuvien polttoaineiden osuus on tarkoitus nostaa 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, ja hiilen käytöstä energiantuotannossa luvataan luopua 2020-luvun aikana. Tuontiöljyn käyttö halutaan puolittaa 2020-luvun aikana.

EU:n halua olla edelläkävijä ilmastopolitiikassa on Suomessakin välillä harmiteltu, mutta Pariisin kattava sopimus parantaa nyt tasapainoa EU:n ja muun maailman välillä. Isot saastuttajamaatkaan eivät pysty olemaan vapaamatkustajia.

Jos hyvin käy, edelläkävijyydestä on EU:lle ja Suomelle suurta hyötyä, kun maailman maat etsivät nopeita ratkaisuja esimerkiksi liikenteen päästövähennyksiin, resurssien kierron kehittämiseen ja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat