Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinasopimus on pakkolakeja parempi

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

”Yhteiskuntasopimus kaatui” oli menneen syksyn yleisimpiä lehtiotsikoita. Samaa toistelivat sähköiset tiedotusvälineet. Joku saattoi ihmetellä, miten sellainen voi kaatua, joka ei ole jaloillaan ollutkaan ja jota ei ollut olemassakaan.

”Yhteiskuntasopimus” oli harhaanjohtava ja huono nimi hankkeelle, jonka hallitus ensi töikseen pani liikkeelle. Tarkoitus oli jalo: nimellä haettiin jonkinlaista kansallista yhteenkuuluvaisuutta, eräänlaista talvisodan henkeä. Se, ketkä olisivat sopijaosapuolia ja mistä sovittaisiin, jäi hämäräksi.

Yhteiskuntasopimus-sana oli huono valinta myös siksi, että sillä on yhteiskuntatieteissä ja aatehistoriassa vakiintunut merkitys, jolla ei ole mitään tekemistä työmarkkinakysymysten kanssa. Sana liittyy pohdintaan hallitsijan ja alamaisten välisestä suhteesta 1700-luvun valistusajattelijoiden keskuudessa. Tunnetuimpia heistä ovat englantilainen John Locke ja ranskalainen Jean-Jacques Rousseau, jonka pääteoksen nimikin on suomeksi Yhteiskuntasopimuksesta.

Lisätietoa yhteiskuntasopimus-käsitteen historiasta tarjoaa esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpelan uunituore kirja Länsimaisen yhteiskunnan juurilla.

Syksyn neuvotteluja kutsuttiin yhteiskuntasopimusneuvotteluiksi pitkään senkin jälkeen, kun neuvottelut olivat muuttuneet tavanomaisiksi keskusjärjestöjen välisiksi neuvotteluiksi keskitetystä työmarkkinasopimuksesta. Tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta ei voi puhua, koska sopimukseen ei ollut tulossa juuri lainkaan hallitukselta edellytettyjä toimia.

Sopimuksen erikoisimpia piirteitä olisi se, että sopimus tehtäisiin reilusti etuajassa, umpeutuvathan voimassa olevat sopimukset suurelta osin vasta ensi syksynä. Tällä olisi luonnollisesti merkittävä talouden näkymiä kirkastava vaikutus.

Hallituksen politiikka on perustunut numeraalisten kustannuskilpailukykytavoitteiden asettamiseen ja keppiä tai porkkanaa -linjaan. Kun neuvotteluissa ei edetty hallituksen toivomalla tavalla, hallitus kaivoi kepin esille ja ilmoitti hoitavansa monia perinteisiä työmarkkina-asioita lainsäädäntöteitse.

Niin kutsuttu pakkolakilinja on monin tavoin kyseenalainen. Se muuttaa työmarkkinoiden voimatasapainoa työnantajien eduksi.

Jos poliittisin päätöksin ryhdytään päättämään työehdoista, avataan melkoinen Pandoran lipas. Jos eduskunnassa päätetään esimerkiksi vähentää lomapäiviä, mikä estää puolueita tai yksittäisiä ehdokkaita kampanjoimasta seuraavissa vaaleissa niiden lisäämisen puolesta?

Poliittisten puolueiden sekaantumisesta työmarkkina-asioihin saatiin erittäin kalliiksi käynyttä näyttöä, kun kokoomus lähti vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ajamaan palkankorotuksia Sari Sairaanhoitajalle. Siitä alkoi kiistatta kilpailukyvyn menettämisen kierre, joka on tehnyt pahaa jälkeä viennillemme ja työllisyydellemme. Sitä ennen sama puolue oli jo ”kunnostautunut” lääkärilakon aikana.

Yksityisen sektorin työnantajajärjestöt ovat jo pitkään pohtineet keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen lopettamista. Jo vuonna 2003 tästä käytiin kovaa keskustelua.

”Kerran vielä, pojat” -henki on kuitenkin kerta kerran jälkeen päässyt voitolle.

Keskitetty työmarkkinapolitiikka ei tietenkään voi olla itsetarkoitus. Tapa, jolla sitä nyt ollaan lopettamassa, ei kuitenkaan ole tyylikkäimpiä, vaikka tuskinpa kukaan juhlaseminaaria odottikaan.

SAK:n lokakuussa tekemä sopimustarjous – joka tosin ei enää ole voimassa – oli hämmästyttävän hyvä. Vaalikauden loppuun saakka ulottuva palkankorotusten nollalinja sekä tuntuvat työnantajan sairausvakuutusmaksun, työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkemaksun alennukset olivat käden ulottuvilla. Palkankorotusvaran säätelisivät vientitoimialat. Myös paikallisen sopimisen laajentamisesta oltiin valmiita neuvottelemaan.

Pian puolivuosisataisella tulopolitiikan kaudella erottuu kolme onnistunutta periodia: Liinamaa I 1960-luvun lopulla, Sorsan elvytyshallituksen kausi 1977–1978 ja Lipposen pääministerikausi 1995–2003. Kaikki nämä ratkaisut vakaannuttivat ja vahvistivat taloutta ja työllisyyttä.

Nykyisillä päättäjillämme on nyt ainutkertainen mahdollisuus päästä tähän kunniakkaaseen kerhoon. Se näyttää olevan myös talouspoliittisten asiantuntijoiden selkeän enemmistön toive.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat