Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaispolitiikan pitää olla yhteistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan pakolaiskriisi on siirtynyt osin uuteen vaiheeseen. Välimeren kautta pohjoiseen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on joulukuussa jonkin verran vähentynyt, vaikka ylittää edelleen monin kerroin edellisvuosien tason. EU-alueella on edetty päälle kaatuvan tilanteen hoitamisesta myös arvioimaan tulijoiden kotouttamista ja uusia yhteisiä toimia tästä eteenpäin.

Suomen hallituksen viime viikolla julkistama toimenpideohjelma ansaitsee tunnustusta siitä, että siinä Suomi nähdään osana Eurooppaa ja Pohjoismaana eikä erillisenä maahanmuutolta puolustettavana saarekkeena.

Toimenpidevalikoima nojaa vahvemmin valvontaan ja rajoituksiin kuin kannustaviin ratkaisuihin Suomeen jäävien turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa. Rajoitusten mittatikkuina ovat muiden EU-maiden ja Pohjoismaiden käytännöt.

Tarjolla on kuitenkin sekä hyviä että huonoja ideoita.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) viittasi Tanskan käytäntöön, kun hän maanantaina puolusti mahdollisuutta maksaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille alhaisempaa tukea kuin asumisperusteinen sosiaaliturva edellyttäisi. Perussuomalaiset saivat alennetun tuen selvittämisen mukaan hallituksen toimenpideohjelmaan.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven otti maanantaina Dagens Nyheterin haastattelussa päinvastaisen kannan. Hänen mukaansa oikeudet ja velvoitteet ovat samat riippumatta siitä, ovatko ihmiset syntyperäisiä ruotsalaisia, saapuivatko he kymmenen vuotta sitten tai tulevatko nyt. Ruotsikin kuitenkin tiukentaa pakolaispolitiikkaansa.

Tavoitteena on Schengenin ulkorajojen valvonta eikä niiden sulkeminen. Oleskeluluvan saaneet ihmiset pitää kotouttaa eikä eriyttää. Ehdotuksilla sosiaaliturvan leikkauksista hoidetaan puolueen kannatusta eikä pakolaiskriisiä.

Suunnannäyttäjäksi on noussut jälleen Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka nimeäminen vuoden henkilöksi on ollut tänä vuonna helppo ratkaisu.

Julistamalla syksyllä, että me pystymme tähän, Merkel henkilöi Saksan sallivan maahanmuuttopolitiikan itseensä. Johtamiensa kristillisdemokraattien puoluekokouksessa maanantaina hän myös kantoi vastuun tilanteesta, jossa Saksan vastaanottokyky on viranomaisten mukaan saavuttamassa äärirajansa.

Merkel linjasi, että Saksa sitoutuu vahvasti humanitaarisiin periaatteisiin, mutta toimii yhdessä muiden maiden kanssa rajoittaakseen saapuvien pakolaisten määrää tuntuvasti nykytasosta. Saksaan on saapunut tänä vuonna jo yli miljoona turvapaikanhakijaa, kun mukaan lasketaan myös nopeasti palautettavat tulijat Balkanin maista.

Tärkeimmät keinot saapuvien pakolaisten määrän vähentämiseen ovat Merkelin mukaan EU-maiden kesken sovittava rajavalvonta, tulijoiden tehokkaampi rekisteröinti, taakan jako ja yhteiset toimet kriisialueilla, joilta ihmiset pakenevat.

Linjan pitäisi sopia Suomelle. Koetinkiveksi nousevat tiistaina julkistetut EU:n komission esitykset tehostetusta yhteisestä rajavalvonnasta.

Komissio esittää nykyisen rajaturvallisuusviraston Frontexin vahvistamista ja sen rinnalle rajavalvontajoukkoja, jotka voisivat toimia hätätilanteissa jopa ilman jäsenmaiden erillistä päätöstä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pääsee ottamaan kantaa ehdotukseen EU:n huippukokouksessa torstaina ja perjantaina. Tähän asti Suomi on vaatinut muilta tiukempaa rajavalvontaa, mutta pitänyt kiinni itsenäisestä oikeudestaan valvoa omaa rajaansa. Yhteinen rajavalvonta kohdistuu kuitenkin kaikkiin EU-maihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat