Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela-korvausten leikkaus voi nostaa kuntien kuluja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensi vuoden alusta suomalaiset maksavat itse enemmän lääkkeistä, matkoista terveydenhoitoon ja yksityislääkärin vastaanotolla käymisestä.

Eduskunta teki tiistaina lukuisten muiden päätösten joukossa ja välikysymyskeskustelun ohessa 25 miljoonan euron leikkaukset lääkekorvauksiin ja 25 miljoonan leikkaukset matkakorvauksiin. Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista lähti 78 miljoonaa euroa, joista yli puolet koskee hammashoitoa.

Hallituksen tekemässä vaikutusarviossa ei kaunistella asiaa: kun omavastuu matkakustannuksista nousee yhdeksän euroa matkaa kohden, se todennäköisesti vähentää ihmisten matkoja lääkäriin etenkin harvaan asutuilla alueilla.

Säästö osuu iäkkäisiin ja pienituloisiin suomalaisiin, joiden lakiesityksen mukaan arvioidaan hakevan toimeentulotukea. Säästö siellä, meno täällä.

Yksityisen hammashoidon korvaukset alenevat 25 prosentista 15 prosenttiin. Tästä seuraa hallituksen omankin arvion mukaan se, että ihmiset hakeutuvat hoitoon terveyskeskuksiin – mikä lisää kuntien kustannuksia, jos ihmiset jaksavat odottaa. Kiireettömään hoitoon on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pitkät jonot.

Tilastot osoittavat, että suomalaiset käyttävät yksityislääkäriä erityisesti silmälääkäri- ja gynekologikäynteihin: puolet lääkärinpalkkioiden korvauksista koskee näitä palveluita.

Se ei kerro mieltymyksestä yksityiseen palveluun vaan siitä, että muutakaan vaihtoehtoa ei ole, tai se on ainakin vahvasti teoreettinen. Julkinen terveydenhuolto ei kykene tarjoamaan riittävästi kyseisten erikoislääkäreiden palveluita.

Sairausvakuutuksen säästöt ovat osa julkisen talouden tasapainotusta, jossa oikeudenmukaisuus olisi tärkeää. Ongelmana on se, että nyt hallitus nostaa samanaikaisesti myös terveydenhuollon asiakasmaksuja, jolloin vaikutukset osuvat etenkin ikääntyneisiin ja vähätuloisiin. Osa heistä käyttää useita lääkkeitä ja joutuu käymään usein kontrollikäynneillä lääkärissä.

Tämä on silti vasta alkua. Tällä hallituskaudella pelkästään lääkekorvauksista on tarkoitus leikata vielä 125 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat