Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma sai Pariisista uutta toivoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viikonloppuna solmittu Pariisin ilmastosopimus on kunnianhimoisin ja kiinnostavin kansainvälinen ympäristösopimus vuosikymmeniin. Se sitoo sekä teollisuus- että kehitysmaiden päästöt viiden vuoden välein tehtäviin vähennyksiin, tarkistuksiin ja seurantaan.

Samalla valtiot ottivat päämääräkseen kääntää maailman päästöt laskuun mahdollisimman pian ja leikata nettopäästöt kokonaan tulevaisuudessa. Sopimus lähettää viestin valtioille ja yrityksille esimerkiksi energiainvestointien suuntaamisesta.

Vielä viisi vuotta sitten tällainen tulos olisi vaikuttanut mahdottomalta. Pariisin henki antaa toivoa ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi monta kertaa kuopatulle monenkeskiselle sopimiselle.

Monenkeskinen, lähes kahdensadan maan välinen päätöksenteko on usein tuomittu kankeaksi, hitaaksi ja tehottomaksi. On väitetty, että kun globaalit valtasuhteet ovat muuttuneet erityisesti Kiinan talouskasvun seurauksena, päätöksenteko ei enää toimi kuten 1990-luvulla – lännen lyhyenä kulta-aikana kylmän sodan jälkeen.

Ennen merkittävää monenkeskistä kokousta on tärkeää käydä keskustelua tapahtuman poliittisista odotuksista. Jos halutaan pysyä ongelmien tasalla, poliittisessa ajattelussa varaudutaan kunnianhimoisilla tavoitteilla – mutta samalla hillitään odotuksia historiallisten kokemusten tuomalla konservatiivisella vastavoimalla.

Erityisesti YK:n ilmastoneuvottelut on viime vuosikymmenenä leimattu jatkuvaksi pettymysten sarjaksi. Kyynisten epäilijöiden mielestä kansainväliset ympäristösopimukset sekä maailmanjärjestö itse ovat tuomittuja epäonnistumaan myös tulevaisuudessa ja kaikessa kauttaaltaan.

Pessimismille on perusteensa. Maailman ilmastopäästöt ovat viime aikoihin saakka lisääntyneet selvästi. Jyrkkä ja vanhakantainen jakolinja teollisuus- ja kehitysmaihin on vaikeuttanut ilmastoneuvotteluja.

Pariisin sopimus kuitenkin osoittaa, että myös kansainvälisessä ilmastopolitiikassa voidaan ylittää raja-aitoja ja hakea sisällön kannalta mielekkäämpiä ryhmittymiä. Sekä Pariisin sovusta että sen neljä vuotta sitten Etelä-Afrikan Durbanissa saamasta lähtölaukauksesta saadaan osin kiittää Euroopan liittoutumista Afrikan ja saarivaltioiden kanssa.

Eurooppa näkee – osin ansaitusti – itsensä ilmastotalkoiden johtajana. Ilmastokokousten puheenjohtajana se ei silti ole aiemmin loistanut. Esimerkiksi eurooppalaisten johtamat suurkokoukset Kööpenhaminassa Tanskassa vuonna 2009 ja Haagissa Alankomaissa vuonna 2000 jäävät historiaan suurina pettymyksinä.

Eurooppalaisen isäntämaan on oltava erityisen tarkkana välttääkseen ”pohjoinen vastaan etelä” -asetelman. Kompurointi johtaa helposti kehitysmaiden voimakkaaseen vastareaktioon.

Ranska onnistui kuitenkin mahdottomassa. Se teki väsymätöntä taustatyötä vuoden ajan, kuunteli maiden huolia ja johti itse neuvotteluja pettämättömällä pelisilmällä. Kannattamalla kireää 1,5 asteen enimmäislämpenemisen tavoitetta se voitti puolelleen köyhimpien maiden ja pienten saarivaltioiden sympatian.

Lopuksi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius käytti kerrytettyä luottamuspääomaa nuijimalla itse sopimuksen läpi antamatta jäsenmaille mahdollisuutta avata keskustelua.

Pariisin kokous osoitti, että nykyaikainen monenkeskisyys on 1990-lukuun verrattuna pehmeämpää ja vapaaehtoisempaa mutta myös kattavampaa – ja mahdollisesti tuloksellisempaa. Se perustuu kansallisille toimille, mutta kansainvälisiä velvoitteita saavat ja niitä toteuttavat kaikki suuret taloudet, niin vanhat teollisuusmaat kuin kehitysmaatkin.

Globaalia sopimista ei sittenkään voi väittää mahdottomaksi – maailma on tätäkin käsitystä monimutkaisempi paikka.

Pariisin kokous merkitsee läpimurtoa kansainvälisille ilmastoponnisteluille. Silti se on vasta alku.

Maiden pitää seuraavaksi toteuttaa sitoumuksensa päästöjen leikkaamisesta ja ilmastorahoituksen takaamisesta. Samalla Suomen ja EU:n on hyvä punnita, mitä edellytyksiä meillä on korottaa päästötavoitteita nyt, kun koko maailma on saatu mukaan ilmastotalkoisiin.

Oras Tynkkynen ja Antto Vihma

Tynkkynen toimii Sitran vanhempana neuvonantajana ja Vihma Ulkopoliittisen instituutin vanhempana tutkijana. He ovat osallistuneet yhteensä 24:ään YK:n ilmastokokoukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat