Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt olisi aika tehdä suuri verouudistus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tulovero täyttää tänä vuonna 150 vuotta – onnea vain kaikille verovelvollisille! Juhlavuoden kunniaksi verohallinto julkaisi tällä viikolla artikkelikokoelman Verotus 1865–2015 – näkökulmia suomalaiseen verotukseen. Kokoelman parasta antia on finanssioikeuden professorin Esko Linnakankaan kirjoitus, jossa kuvataan Suomen henkilöverotuksen syntyä.

Verotus ei ole mikään uusi keksintö. Linnakangas menee verotuksen historiassa yli 5 000 vuotta taaksepäin sumerilaiseen kulttuuriin. Kristillinen kirkko alkoi verottaa alamaisiaan 400-luvulla. Nykyisen Suomen alueella on kerätty veroja jo 1200-luvulta. Varsinais-Suomessa kerättiin sotalomaveroa, jolla pystyi välttymään sotalaivan soutamiselta.

Suomen nykyinen verojärjestelmä syntyi vuonna 1865, jolloin annettiin ”keisarillisen majesteetin armollinen julistus” suostuntaverosta. Kyseessä oli ensimmäinen yleinen kokonaistuloon perustuva tuloverotusmalli. Samalla otettiin käyttöön tuloperusteinen kunnallisverotus.

Veronmaksajien tuli itse ilmoittaa tulonsa ”wiimeksi kuluneelta wuodelta”. Ilmoitusten todenmukaisuutta ei kuitenkaan ollut sanktioitu, joten – kuten arvata saattaa –  veronkanto jäi tehottomaksi. Tuloverosta luovuttiinkin vuoden 1885 valtiopäivillä.

Suomen itsenäistyessä vuonna 1917 tulovero oli käytössä, mutta kyseessä oli aina vuodeksi kerrallaan erikseen säädettävä vero. Valtion tärkein vero oli tuontitulli. Lisäksi käytössä oli erilaisia kulutusveroja kuten telefoonivero ja huvivero. Valtion tulo- ja omaisuusverotus säädettiin pysyväksi vuonna 1920. Tuolloin luovuttiin myös 1600-luvulta periytyvästä henkirahasta, jota 18–64-vuotiaat joutuivat maksamaan viisi markkaa.

Esko Linnakankaan mukaan viime vuosien veromuutokset ovat olleet pieniä, etenkin ansiotulojen verotuksessa.

Veropolitiikassa on vähennetty progressiivisen tuloveron suhteellista merkitystä korottamalla kulutusveroja, jotka ovat tasaveroja ja regressiivisiä veronmaksajan tulotasoon nähden. Linnakankaan mukaan suuntaus on ”historiallisesti taantumuksellinen”, mutta silti ollaan vielä kaukana 1800-luvun lopusta, jolloin valtion verotuloista 90 prosenttia tuli välillisistä veroista.

Valtio keräsi viime vuonna veroja noin 39 miljardia euroa. Arvonlisävero on valtion veroista tuottoisin: sen avulla kerättiin 25 miljardia euroa. Silti tuloveron merkitys on edelleen suuri. Viime vuonna valtio keräsi tuloveroja noin 12 miljardia euroa. Jos mukaan lasketaan kuntien keräämät tuloverot, summa nousee yli 31 miljardiin.

Linnakankaan mukaan lähes kaikki ideat Suomen verotukseen on haettu ulkomailta, ennen kaikkea Ruotsista. Toisaalta verohistoria osoittaa, että samat perusteemat toistuvat vuosikymmenestä toiseen: pohditaan verotuksen tasoa ja tavoitteita sekä painopisteitä välittömien ja välillisten verojen välillä.

Eduskunta hyväksyy tällä viikolla valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion. Eduskuntakeskustelussa huomio keskittyy ennen kaikkea menoihin. Tuloista olisi kuitenkin syytä puhua paljon enemmän. Etenkin juuri nyt, kun valtion budjetti on kroonisesti alijäämäinen: veroilla ja maksuilla kerätyt rahat eivät riitä julkisten menojen kattamiseen.

Edellisestä verotuksen kokonaisuudistuksesta on kulunut aikaa jo neljännesvuosisata. Sote-uudistuksen yhteydessä syntynee uusi maakuntavero. Siinä yhteydessä olisi hyvä miettiä verotuksen rakennetta perusteellisesti uudestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat