Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailuselvitys menee osuustoiminnan ytimeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Osuuskunta-aate on numeroiden valossa yllättävän suosittu. Suomalaisissa osuuskunnissa ja keskinäisissä vakuutusyhtiöissä on yhteensä yli seitsemän miljoonaa jäsentä eli omistajaa.

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on vähintään yhden osuuskunnan tai keskinäisen vakuuttajan jäsen tai asiakasomistaja. Moni luulee olevansa pelkästään asiakas eikä sisäistä olevansa omistaja. Osuuskuntaan ei ole liitytty ideologisista syistä vaan huomaamatta, kun vihreää asiakaskorttia on lähikaupassa tuputettu tai pankilla on sattunut olemaan sopivasti sijaitseva konttori.

Osuuskunnan olemassaolon tarkoitus on tuottaa palveluita jäsenilleen mahdollisimman edullisesti, kun taas osakeyhtiössä missiona on tuottaa voittoa omistajille ja kasvattaa heidän varallisuuttaan. Suomessa suurimmat kuluttajaosuuskunnat ovat juuri asiakasetujensa turvin nousseet hyviin asemiin markkinoilla. S-ryhmä on nyt vähittäiskaupan markkinajohtaja, ja OP-ryhmä hallitsee lainoilla ja talletuksilla mitattuna noin kolmannesta pankkimarkkinoista.

Tämä alkaa näkyä kilpailijoiden reaktioissa. Tiistaina vakuutusyhtiö If teki Kilpailu- ja kuluttajavirastolle selvityspyynnön OP-ryhmän toiminnasta.

Ifin mukaan OP:lla on vähittäispankkipuolella määräävä markkina-asema, jota se käyttää väärin yhdistäessään pankki- ja vakuutuspalvelut. Osuuspankin jäsenet voivat maksaa esimerkiksi vakuutusmaksuja pankkipalveluista saamillaan bonuksilla. Kilpailijan tulkinnan mukaan OP alihinnoittelee vakuutuksia.

Tulossa on erittäin mielenkiintoinen ratkaisu. Kilpailuviranomainen joutuu ensinnäkin ratkaisemaan, onko OP määräävässä markkina-asemassa. Pankki itse ei katso olevansa.

Mikä on nykymaailmassa oikea tapa tuottaa palveluita jäsenille mahdollisimman edullisesti? S-ryhmä ja OP ovat valinneet mallin, jossa asioinnin perusteella maksetaan jälkikäteen bonuksia. Jos tämä kielletään OP:lta, seuraavaksi eteen voi tulla S-ryhmän asema.

Kilpailuviranomainen joutuu selvityksessään menemään aivan kuluttajaosuustoiminnan ytimeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat