Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman maineikkaimpiin kuuluva konsultti olikin väärässä Nokiasta ja häiriötaloudesta

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tietotekniikkayhtiö Applen iPhone ei pelkästään tuhonnut Nokian matkapuhelinbisnestä. Se vei myös maailman tämän hetken ehkä maineikkaimman liikkeenjohdon konsultin ja Harvardin yliopiston professorin Clayton M. Christensenin uskottavuuden.

Christensen arvioi vuonna 2007, ettei iPhonella ole menestymisen mahdollisuuksia Nokian puhelimia vastaan. Christensenin mukaan iPhone ei ole hallitsevaa teknologiaa häiritsevä (disrupt) innovaatio vaan pikemminkin vanhan toistoa. Siksi sen menestymisen mahdollisuudet markkinajohtaja Nokiaa vastaan ovat rajalliset.

Muutamassa vuodessa iPhone valtasi markkinat.

Christensen selitteli jälkeenpäin virhearviotaan sillä, että hän oli määritellyt markkinat väärin. Apple ei aiheuttanut häiriötä vain älypuhelimissa vaan laajemmin kannettavien tietokoneiden markkinoilla. Tietokoneet ovat siirtyneet ihmisten taskuihin.

Applen iPhone ei sopinut Christensenin luomaan teoriaan. Viime aikoina Christensenin koko Disruptive Innovation -teoria on asetettu laajemminkin kyseenalaiseksi.

Kritiikki on kiinnostavaa sen vuoksi, että yritysjohtajat ympäri maailmaa ovat lukeneet Christensenin näkemyksiä. Disruptiivisuudesta on tullut digitaalisen maailman ykköshokema, jota bisnesihmiset jauhavat samaan tapaan kuin yya-Suomen poliitikot toistelivat ystävyyttä ja rauhanomaista rinnakkaiseloa. Startup-alan raamattu Techcrunch-lehti järjestää vuosittain Kaliforniassa Disrupt-tapahtuman, joka on eräänlainen Amerikan Slush.

Christensen julkisti teoriansa häiriöitä aiheuttavista innovaatioista vuonna 1995. Pari vuotta myöhemmin hän laajensi sitä kirjassaan The Innovator’s Dilemma.

Teorian mukaan vakiintuneet isot yritykset voivat epäonnistua, vaikka ne tekisivät kaiken oikein. Jatkaessaan toimintaansa vanhojen oppien pohjalta markkinajohtaja ei havaitse, että startup-yritysten innovaatiot haastavat niitä aivan uudella tavalla. Pelatessaan peliä vanhoilla säännöillä vakiintunut yritys ei havaitse, että haastaja kirjoittaa säännöt uusiksi.

Esimerkkejä tästä on paljon. Craigslist vei luokitellut ilmoitukset perinteisiltä sanomalehdiltä, internetpuheluita tarjoava Skype vie bisnestä puhelinyhtiöiltä, iTunes ja Spotify muuttivat musiikin jakelun, Uber haastaa taksit, Airbnb puolestaan hotellit.

Vakiintuneelle yritykselle tilanne on hankala. Säilyäkseen hengissä sen pitäisi olla valmis uudistamaan liiketoimintakonseptiansa radikaalisti, vaikka se edelleen tuottaisi sille rahaa. Toisaalta yritys ei välttämättä edes havaitse ajoissa haastajaansa, joka usein hyökkää markkinoiden alimpaan halpasegmenttiin. Ajan kuluessa haastajan innovaatio kehittyy ja lopulta syrjäyttää markkinajohtajan.

Klassinen esimerkki on IBM, joka hallitsi aikoinaan suvereenisti isoilla keskustietokoneillaan tietokonemarkkinoita. Yhtiön kannalta oli järkevää panostaa isojen tietokoneiden tuotekehittelyyn. IBM ei nähnyt, että koko markkina oli muuttumassa, kun pc-valmistajat ryhtyivät kauppaamaan henkilökohtaisia tietokoneita suoraan kuluttajille.

Christensen pohjasi disruptiivisen innovaation teoriansa IBM:ään ja 76:een muuhun yritysesimerkkiin.

Viime vuonna Harvardin professori Jill Lepore kyseenalaisti New Yorker -lehdessä Christensenin teorian faktapohjan. Nyt syksyllä tutkijat Andrew King ja Baljir Baatartogtokh kävivät läpi kaikki Christensenin 77 yritysesimerkkiä ja todensivat, että niistä valtaosa ei itse asiassa tue Christensenin teoriaa. Yritysten epäonnistumisen syyt ovat niin moninaisia, että niitä on vaikea yleistää yksinkertaiseksi teoriaksi.

Christenseniin kohdistuvassa kritiikissä on paljon yhtäläisyyksiä toiseen bisnesguruun Tom Petersiin. Peters julkaisi vuonna 1982 bestselleriksi nousseen liikkeenjohdon oppaan In Search of Excellence. Parikymmentä vuotta myöhemmin Peters myönsi, että hän oli väärentänyt ison osan teoksen tausta-aineistona käytetystä datasta.

Christensenin ja Petersin bisnesoppaita ei kyseenalaistettu, koska niiden saattoi intuitiivisesti olettaa olevan totta. Disruptiivisuudessa on kyse hyvistä asioista: kehityksestä, edistyksestä, luovasta tuhosta ja evoluutiosta. Sitä paitsi oppaiden tarjoamat liikkeenjohdolliset näkemykset ovat järkeviä.

Ehkä sillä ei ole niin väliä, että ohjeilla ei ole tieteellistä pohjaa. Ovathan bisnesoppaat viihdettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat