Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluna on rankkaa olla köyhän perheen lapsi – siitä voisi puhua lelukatalogin äärellä

Pääkirjoitus
 
Katja Kuokkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.

Joulunalusviikko Suomessa 1980-luvulla. Nainen istuu puhelimessa. Äänessä on huolta, jonka lapsi tunnistaa vaivatta.

Äiti soittaa puhelin- ja sähkölaskuista: voisiko eräpäivää siirtää tammikuulle, kun nyt ei ole varaa maksaa?

Tilanne on tuttu tässä kodissa. Jouluna köyhyys tuntuu lapsesta erityisen pahalta, sillä joululahjat ovat lapsille tärkeitä. Hän kyllä tietää itse saavansa paketteja, kummitäti on sellainen. Mutta äiti ei taaskaan saa lahjoja.

Köyhyys on tuttua yhä useammassa yksinhuoltajaperheessä. Vielä 20 vuotta sitten joka kahdeskymmenes yksinhuoltajaperhe oli Tilastokeskuksen mukaan pienituloinen, nyt joka viides. Kaikista perheistä pienituloisia on nyt hieman useampi kuin joka kymmenes.

Köyhän raja on nykyisin se, että yhden vanhemman ja lapsen perheellä on kuussa rahaa käytössään vajaat 1 600 euroa.

Suomi on maailman vertailussa vauras ja monimutkainen mutta samalla vähäväkinen yhteiskunta. Keskimääräinen elintaso on niin korkea, että useimmilla lapsilla on härpäkkeitä ja harrastuksia. Tällaisessa maassa on rankkaa olla köyhä lapsi, sillä erot perheiden vauraudessa määrittävät lapsen asemaa kaveriporukassa.

Koulu tekee joka päivä näkyväksi, mitä kullakin lapsella on. Tasa-arvoisen peruskoulun varjopuoli on, että köyhä lapsi joutuu joka päivä vertaamaan itseään luokkakavereihin, joilla on hieno kännykkä ja tietokone. Aikuisten maailmassa vertailu ei ole yhtä suorasukaista, eivätkä kaikki väestöryhmät ole yhtä tiiviissä yhteydessä toisiinsa.

Keinoja auttaa vähävaraisia lapsiperheitä on runsaasti. Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla (9.12.), että huono taloustilanne onkin herättänyt yhä useamman suomalaisen lahjoittamaan joulukeräyksiin.

Useissa perheissä lapset haluaisivat lahjaksi lelukuvastojen koko sisällön. Katalogia selatessa voisi olla hyvä hetki pysähtyä ja puhua lapsen kanssa siitä, ettei kaikilla ole varaa moniin lahjoihin. Mitä jos annettaisiin jokin näistä leluista lapselle, joka ei muuten ehkä saa yhtään lahjaa?

Joulunalusviikko 1980-luvulla. Lapsi hiipii äidin puhelun aikana vaatehuoneeseen ja näkee alahyllyllä vanhoja pellavapyyhkeitä. Hän käärii ne lahjapaperiin ja jättää ne hyllylle odottamaan aattoa.

Että äidilläkin olisi paketteja. Voitaisiin avata vuorotellen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat